Апеляційний суд повністю виправдав журналіста Коцабу, який закликав бойкотувати мобілізацію

 

Апеляційний суд Івано-Франківської області сьогодні, 14 липня, визнав блогера і журналіста Руслана Коцабу не винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України.
Таким чином, апеляційна інстанція скасувала рішення Івано-Франківського міського суду, який раніше засудив Коцабу до 3,5 року позбавлення волі, повідомляє місцевий сайт “Галка“.

“Хочу наголосити, що я є першим і єдиним політичним в’язнем совісті, визнаним міжнародними організаціями. Далі я б хотів нагадати, що прокурори з першого дня робили все, щоб затягнути процес. Ще хочу сказати, що два свідки зі сторони обвинувачення, два військових були затриманні на хабарі”, – сказав у своєму виступі обвинувачений, коли йому надали слово.

При цьому Коцаба вкотре заявив, що не відмовляється від своїх слів, досі вважає події на сході України “братовбивчою війною”, але винним себе у зраді і перешкоджанні Збройним силам не визнає.

Адвокат блогера наголошував, що інкримінована Коцабі стаття про перешкоджання діяльності ЗСУ є безпідставною, “оскільки від ЗСУ не надходило жодних заяв чи скарг на Коцабу”.
Також захисник заявив, що зрив мобілізації, в якому звинувачують Коцабу, не є компетенцією ЗСУ, а жоден зі свідків, які виступили в суді, не сказали про вплив заяви звернення Коцаби на мобілізацію.

Варто зауважити, що апеляцію подала прокуратура, яка вважала вирок Івано-Франківського міськсуду недостатньо жорстким.

У своєму виступі прокурор наголосив, що суд першої інстанції неґрунтовно і не в повному обсязі дослідив докази та матеріали справи, що не дало можливість визнати Коцабу винним у державній зраді.

Обвинувачення вимагало для Коцаби 13 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Але Апеляційний суд натомість підтримав скаргу Коцаби та його захисників.

“Закрити кримінальне провадження щодо Руслана Коцаби на підставі відсутності складу злочину. Негайно звільнити його з під варти”, –  йдеться в рішенні  суду.

“Якщо вірити, то все вийде. Я просто закликаю на моєму прикладі вірити в те, що є правда в цьому світі, що є Бог. Це дуже добрий знак для всіх людей, що цей дурдом і маразм, що відбувається на сході, швидко завершиться”, – сказав журналістам Коцаба, який після засідання суду вільною людиною вирушив додому.

Як повідомляла Новинарня, 12 травня Івано-Франківський міський суд визнав Руслана Коцабу винним у перешкоджанні законних дій Збройних сил України в особливий період і засудив його до трьох із половиною років позбавлення волі.

Водночас суд не побачив ознак державної зради у діях Коцаби, зокрема в його відеозверненні до президента України “Я проти мобілізації”.

На той час Коцаба пробув у СІЗО вже 15 місяців, тобто, відповідно до “закону Савченко”, відбув більшу частину призначеного судом першої інстанції терміну покарання.

Нагадаємо, івано-франківський журналіст і блогер Руслан Коцаба після початку АТО їздив на окуповані території Донбасу, а після повернення додому вів в інтернеті активну кампанію проти мобілізації до лав ЗСУ.
Також він взяв участь в одній із програм каналу “Росія 1”, відомому українофобською позицією. В одній студії з лідером “ДНР” Денисом Пушиліним, головним комуністом України Петром Симоненком, лідером ЛДПР Володимиром Жириновським Коцаба критикував війну в Україні.

Російська пропаганда називала Коцабу “в’язнем сумління” і використовувала його як приклад переслідування інакодумців режимом Порошенка.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна