УКРАЇНА БЛОКУЄ ДОРОГИ ДО ОРДЛО. Ухвалено рішення Радбезу

 

На виконання рішення Ради національної безпеки та оборони України до 13:00 у середу, 15 березня, буде перекрито всі автомобільні та залізничні шляхи, які ведуть до лінії розмежування в зоні АТО.
Як передає УНІАН, про це після екстреного засідання Ради національної безпеки і оборони повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов.

“До 1-ї години дня будуть перекриті всі автомобільні та залізничні шляхи, які ведуть до лінії розмежування”, – сказав він.

Враховуючи захоплення українських підприємств та загострення безпекової ситуації в зоні АТО, Радбез 15 березня прийняв рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення.

“Констатуючи різку ескалацію російської агресії проти України, насильницьке захоплення українських підприємств, що розташовані на території окремих районів Донецької та Луганської областей, усвідомлюючи загострення загроз економічній і енергетичній безпеці України, спровоковане свідомими діями терористів, та враховуючи те, що РФ почала на державному рівні визнавати “документи” самопроголошених республік, з метою захисту прав і свобод громадян України та забезпечення національної безпеки України РНБО вирішила: тимчасово, до реалізації пунктів 1-2 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також до повернення під українську юрисдикцію захоплених підприємств, припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення», – заявив Олександр Турчинов після засідання.

За його словами, Кабінету Міністрів доручено невідкладно розробити і запровадити план заходів із забезпечення безпечного та надійного функціонування паливно-енергетичного і металургійного комплексу України, проаналізувати негативний вплив на  економіку та бюджет країни та вжити заходи щодо їх мінімізації.

Читайте також:
Ярош про “блокаду”: не можна провокувати громадянське протистояння,
а держава має представити план. ВІДЕО

“Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції України, Національній гвардії України за участі Служби безпеки України доручено невідкладно припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення залізничними і автомобільними шляхами та створити умови для залучення громадського контролю щодо виконання цього рішення”, – додав секретар РНБО.

Також зазначається, що МВС, Нацполіції, Національній гвардії та СБУ було доручено вжити додаткових заходів щодо зміцнення громадської безпеки та протидії диверсійним і терористичним проявам, спробам порушення громадського порядку, а “керівництво Антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях повинно вжити вичерпних заходів з нейтралізації можливих збройних провокацій”.

ОНОВЛЕНО. Перекриття транспортних шляхів в напрямку ОРДЛО не стосується гуманітарних вантажів, а також цивільного автотранспорту.
Про це повідомили міністри інформполітики Юрій Стець та внутрішніх справ – Арсен Аваков.

“Мова йде про переміщення вантажів, і в рішенні РНБО чітко вказано яких: гуманітарних це не стосується”, – сказав Стець у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна в середу вдень.
У той же час міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив “Українській правді”: Рішення не стосується громадян і їх особистого майна. Стосується товарів в промислових обсягах, а не ковбаси в сумках для сім’ї”.

“Крім того, Національному банку України, Службі безпеки України доручено проаналізувати діяльності банківських установ України, у капіталі яких є частка державних банків РФ, та протягом доби внести відповідні пропозиції, зокрема щодо запровадження проти них санкцій”, – підсумував секретар РНБО.

Контролювати дотримання перекриття транспортного сполучення з окупованими територіями будуть добровольчі мобільні групи. Про це під час екстреного засідання РНБО сказав президент Петро Порошенко.

“Уряд вже передбачив створення мобільних контрольних груп. До них ми пропонуємо долучити громадськість. Чесні, порядні, несудимі і неозброєні люди, які хочуть боротися з контрабандою, отримають цю можливість.
В першу чергу, до таких груп слід залучати учасників бойових дій. І ці групи повинні забезпечувати ефективний контроль за дотриманням і виконанням рішення РНБОУ”, – зазначив глава держави.

Читайте також:
“Окозамилювання”, – волонтер Шовкошитний із мобгрупи
про урядовий порядок торгівлі з ОРДЛО

Перед засіданням Радбезу Петро Порошенко, коментуючи факт нападу на поліцейських на блокпостах у Донецькій області за участі нардепа Парасюка, заявив, що РНБУ “має прийняти рішення для запобігання розкачуванню ситуації політиканами”.

“Я дивився це ганебне відео, як били поліцейських, як намагалися вирвати у них зброю, як принижували бійців Національної гвардії та поліції, які пройшли бойові дії з розрахунку, що ті не можуть підняти руку на недоторканного обранця”, – сказав президент.

Читайте також:
“Хунта” в Раді. Як і навіщо у парламенті опинилися силовики з Донеччини

Нагадаємо, раніше, 1 березня, Кабмін в рамках врегулювання ситуації з блокадою поставок вугілля із зони АТО, прийняв запропонований СБУ порядок переміщення товарів через лінію розмежування. Ухвалене урядом рішення, зокрема, передбачає визначення правового режиму переміщення товарів, включаючи гуманітарну допомогу, і забороняє переміщення будь-яких товарів, крім харчових продуктів, ліків як гуманітарної допомоги, а також товарів, необхідних для функціонування підприємств металургії, вугледобувної та енергетичної галузей.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня громадські активісти й деякі ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте, закликавши до припинення “торгівлі на крові” із незаконними збройними формуваннями та до звільнення українських заручників з полону “ДНР/ЛНР”.

Серед учасників блокади – нардепи від “Самопомочі” Семен Семенченко, Павло Костенко, Тарас Пастух, а також позафракційний нардеп Володимир Парасюк, екс-командир батальйону “Донбас” Анатолій Виногродський, екс-начштабу батальйону “Айдар” Валентин Лихоліт (Батя), чию справу розслідує ГПУ, та ін.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці. Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що вугіллю з непідконтрольних територій на Донбасі, постачання якого блокують учасники акції, на даний момент немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області.
11 лютого було перекрито третю гілку залізниці – біля смт Щербинівка, станції Фенольна і Кривий Торець між Костянтинівкою і Ясинуватою.

Активісти спростували заяву керівника ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна від 7 лютого про те, ніби залізниця в районі Бахмута розблокована.
Перед тим сталися сутички на дорозі біля міста Часів Яр із побиттям деяких учасників блокади спецпідрозділом поліції.

8 лютого до учасників блокади в Бахмуті приєдналися військовослужбовці 58-ї бригади ЗСУ, які взяли відпустку.
Однак наступного дня їх відкликали з відпусток у частину й спрямували в підрозділи до лінії фронту.

За даними уряду, 10 лютого через блокаду було припинено поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України.
Прем’єр-міністр Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.
15 лютого Кабмін у зв’язку з блокадою ввів надзвичайні заходи в енергетиці (до 17 березня).

16 лютого блокувальники заявили, що встановили перший блокпост на автомобільному шляху – біля Золотого на Луганщині, однак там вони здійснюють лише спостереження за транспортним потоком.

19 лютого в Києві відбулися вуличні акції на підтримку блокади. Під час спроби прориву маніфестантів, зокрема народних депутатів, на вулицю Банкову були затримані й травмовані.

20 лютого група “Метінвест” Раната Ахметова повідомила про те, що зупиняє через блокаду два свої підприємства, які працюють в ОРДЛО – “Єнакіївський метзавод” та “Краснодонвугілля”.

25 лютого “блокадники” відкрили ще один “редут” – біля смт Новотроїцьке Волноваського району, на Маріупольському напрямку, а 5 лютого спробували зупиняти товарні поїзди з Росії в Конотопі Сумської області, але погодилися лише на “спостережний режим” цього “редуту імені Конрада Аденауера”.

1 березня сепаратисти “ДНР” і “ЛНР” нібито у відповідь на блокаду оголосили про “націоналізацію” підприємств української юрисдикції на території ОРДЛО. Цей крок підтримали в Кремлі. Серед інших, захоплено підприємства Ріната Ахметова, зокрема стадіон “Донбас-арена” й базу ФК “Шахтар”.
На базі донецької філії “Укртелекому”, що належить структурам Ахметова, сепаратисти створили так звана ДП “Комтел” і 13 березня відновили в ОРДО фіксований телефонний зв’язок, відключений 1 березня.

13 березня силовики розігнали “редут” на станції Кривий Торець, назвавши це “контрдиверсійною операцією” задля вилучення зброї в учасників протестних акцій.

14 березня ватажок “ДНР” Олександр Захарченко заявив про те, що перший ешелон із донецьким вугіллям пішов до Росії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.