Росія фінансує політичні проекти під федералізацію України. Купуються помічники нардепів. ВІДЕО

 

Російська Федерація фінансує створення в Україні політичних проектів, які підтримують федералізацію.
Про це під час брифінгу у вівторок, 21 лютого, заявив голова СБУ Василь Грицак.

“Росія змінили тактику – вони почали фінансувати політичну активність в нашій державі. Одна з цілей – прихована федералізація”, – сказав Грицак.

За його словами, йдеться про регіональні проекти – “Закарпатський край”, “Одеса за порто-франко”, “Соціальне Запоріжжя”, “Слобожанщина”, “Громадська рада Дніпропетровщини”, “Бессарабська республіка Буджак”, “Галичина – Львівська область” та ін.

За даними СБУ, організаторами цієї діяльності на території України були помічник колишнього міністра освіти та науки Дмитра Табачника Антон Кузьменко, колишній головний редактор запорізького відділення проросійського інформагентства “Новий регіон” Павло Золотарьов та учасники проекту “Українська федерація”, ініційованого громадським рухом Віктора Медведчука “Український вибір”.

Грицак розповів, що вони отримували вказівки та фінансування від російських кураторів з метою впливу на обласні ради, аби ті зверталися до президента й інший керівників держави з проханням надати особливий статус регіонам, створити вільні економічні зони, укласти договори про розподіл повноважень, зробити посаду губернатора вибірною.

Голова СБУ оприлюднив записи перехоплених переговорів між учасниками злочинного угрупування.

На одному з уривків Золотарьов домовляється із посередником у Житомирській облраді Заріцьким про гроші, які треба заплатити депутатам за ухвалення радою потрібних рішень.

“Вони хочуть, щоб у них вийшло 35 на руки”, – каже посередник. “Все супер, думаю, що 50 їм заряджу зараз”, – відповідає Золотарьов.

Із наступної розмови між Золотарьовим та Кузьменком випливає, що оборудка в Житомирській обласній раді буде проводитись через Блок Юлії Тимошенко.

Також із бесіди стає відомо, що такі рішення в регіоні проходять через уже колишню на той момент голову облради Анжеліку Лабунську (екс-представниця БЮТ). Коли чоловіки домовляються, Кузьменко каже: “Затверджуйте текст”.

За повідомленням “Української правди”, також Василь Грицак надав записи розмов, де сторони домовляються про вигідні Росії виступи й рішення у Верховній Раді, направлені на приховану федералізацію в Україні. Серед іншого – про організацію в українському парламенті “круглого столу” про надання економічної свободи Запорізькій та Львівській областям, проплачених виступів нардепів на підтримку законопроекту про вільну економічну зону “Порто-франко” та замовлення ухвали закону про захист російської мови в Україні.

В одному із записів за участю пана Дулапчія йдеться про потребу взяти гроші в Москві. В іншому фрагменті проплата затримується через свято в Росії – “день народної єдності” 4 листопада.

Василь Грицак підкреслив, що до групи осіб, які на замовлення з Москви готували різні заходи із дестабілізації ситуації в Україні, входили помічники деяких народних депутатів.

Серед організаторів цієї групи, за словами Грицака, – керівник ГО “Донбаське земляцтво м. Києва” Будяк А. В., голова секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання  “Депутатське об’єднання з реформування податкового, митного та земельного законодавства” Ганна Ярова (Волобуєва) та Житомирський Ю. М., який, за даними СБУ, є помічником трьох нардепів: Геннадія Кривошеї (фракція “Народний фронт”), Дениса Силантьєва (фракція Радикальної партії Ляшка) та Тетяна Бахтєєвої (фракція “Опозиційний блок”).

За даними бази “Посіпаки”, пані Волобуєва (Ярова) Ганна Дмитрівна є помічником на громадських засадах народного депутата від БПП Руслана Сольвара. Водночас на його сторінці на сайті ВР таких даних немає.

В одному з діалогів Ярова визнає, що заяви, які пропонується озвучити за платню, межують із сепаратизмом.

Водночас генпрокурор Юрій Луценко на тій самій прес-конференції зазначив, що не слід ототожнювати помічників нардепів із самими народними обранцями..

“Якщо помічники брали участь в тих чи інших замовлених Москвою заходах, це ще не означає причетності до цього нардепа”, – сказав Луценко.

Щодо участі в цьому народних депутатів, за словами генпрокурора, розбереться слідство.

Читайте також:
На Львівщині правоохоронці блокували спробу “тихої федералізації” України

На Харківщині затримали комуністку, яка працювала на ФСБ,
зімітувавши рішення міськради про федералізацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна