На Харківщині затримали комуністку, яка працювала на ФСБ, зімітувавши рішення міськради про федералізацію

 

Представники забороненої в Україні Комуністичної партії, зокрема колишній народний депутат від КПУ Алла Александровська та її син Олександр, який переховується в Росії, намагалися підкупити керівництво та депутатів місцевих рад Харківщини для прийняття на сесіях звернень до парламенту та президента щодо змін до Конституції з питань федералізації. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

“Чергову спробу російських спецслужб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі за кремлівським сценарієм так званої “тихої федералізації” та продовження реалізації проекту “Новоросія” блокувала на Харківщині Служба безпеки України спільно з прокуратурою”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією спецслужби, за підписи під документом комуністи пропонували 9 тисяч доларів США. Водночас, за оперативними даними, ФСБ виділила на підкуп депутатів в декілька разів більшу суму, але комуністи привласнили значну частину грошей.

За задумом політичних диверсантів, прийняті в такий спосіб “законотворчі ініціативи” місцевих рад та наступні замовні публікації в ЗМІ дали б путінській дипломатії підстави звинуватити українську владу перед міжнародною спільнотою в ігноруванні волі народу, який нібито вимагає федералізації та надання окремим регіонам додаткових повноважень, у т.ч. шляхом створення т.зв. “вільних економічних зон”, зокрема, особливого регіону Слобожанщина.

Перед початком позачергової сесії міської ради міста Південне, що на Харківщині, 24 червня співробітники СБУ затримали посередника родини комуністів на передачі посадовцю міськради частини хабара за прийняття звернення про федералізацію.

Потім, на прохання правоохоронців, міські депутати зімітували внесення до порядку денного сесії питання про прийняття звернення. Такі дії дозволили оперативникам спецслужби зібрати необхідні докази та затримати інших причетних до операції російських спецслужб.

Слідчі встановили, що після невдалої спроби голосування Олександр Александровський, син відомої на Харківщині комуністки – колишнього першого секретаря обкому КПУ, намагався обдурити своїх фсбешних кураторів. Він повідомив про успішне виконання завдання, замовивши для цього фейковий матеріал в одному з інтернет-видань. Стаття про нібито прийняття звернення Південної міської ради була оприлюднена окремими ЗМІ напередодні та в День Конституції України. Це було принциповим для спецслужб РФ, а українським правоохоронцям додало доказів протиправної діяльності комуністичного осередку. Саме тому СБУ прийняла рішення не блокувати оприлюднення неправдивої інформації.

Насправді таке звернення Південною міською радою не приймалося і навіть не вносилося офіційно до порядку денного сесії. Така негласна слідчо-розшукова дія має назву “контроль за вчиненням злочину у формі імітування обстановки злочину” і проводилася Службою безпеки у чіткій відповідності до вимог Кримінального процесуального кодексу України за процесуальним керівництвом прокуратури.

Повідомляється, що це не перша спроба зловмисників купити законотворчі ініціативи на Харківщині. Наприкінці квітня вони намагалися прийняти аналогічні звернення на сесіях Вовчанської та Зміївської міських рад, однак, завдяки СБУ, ці рішення не були підтримані депутатами.

Указаний проект спецслужб РФ був ініційований після того, як спроби створення особливого регіону Слобожанщина за формальною ініціативою комуністів були заблоковані СБ України.

Унаслідок спецоперації правоохоронці затримали всіх відомих активних членів злочинної групи. Зокрема, екс-нардеп Алла Александровська затримана згідно зі статтею 208 КПК України, вирішується питання щодо її арешту. Її сину Олександру, який переховується в Росії, повідомлено про підозру та оголошено у розшук.

Як відомо, лідерка харківських комуністів Алла Александровська була народним депутатом України від КПУ в 1998-2012 роках (III-VI скликання). Зараз їй 67 років.

Читайте також:
СБУ викрила агента бойовиків “ДНР”. ВІДЕО

СБУ розкрила спробу ФСБ завербувати українського дипломата в Москві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна