Конфлікт між ЗСУ і “Аскером” вичерпаний, але він не міг не статися, – Чубаров

 

Інцидент на Чонгарі за участю військових ЗСУ і формування “Аскер” вичерпаний. Про це повідомив у соцмережі народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“До 11:00 місце базування громадського об’єднання «Аскер» на Чонгарі покинули військовослужбовці та поліція. Члени громадського об’єднання «Аскер» і добровольці кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана, що формується, повернулися до щоденних занять і забезпечення життєдіяльності табору дислокації”, – написав Чубаров у “Фейсбуці”.

При цьому голова Меджілісу наголосив на затягуванні легалізації кримськотатарського військового підрозділу.

“Інцидент вичерпаний, але він не міг не трапитися, оскільки невиправдано довго затягнулося прийняття рішення про створення в складі ЗСУ або Національної гвардії окремого кримськотатарського військового підрозділу, в якому могли б служити громадяни України – жителі Криму, як кримські татари, так і особи інших національностей”, – наголосив Рефат Чубаров.

“В очікуванні такого рішення молоді люди (і не зовсім молоді) в складі громадської організації «Аскер» проводили військову підготовку, сприяли прикордонній та митній службам України на КПП «Чонгар», «Чаплинка» і «Каланчак» у контролі за переміщенням людей та транспорту між материковою Україною і тимчасово окупованим Кримом. При цьому як для однієї, так і для іншої служби постійний цивільний контроль, здійснюваний громадським об’єднанням «Аскер» був, м’яко кажучи, незручний”, – зазначив голова Меджлісу.

Читайте також:
У “аскерівців” на Чонгарі знайшли зброю з “Айдару”.
Напад стався “напідпитку”, – ЗМІ

“Небажаними «аскерівці» стали і для різного роду тіньових ділків, які налагодили різний незаконний бізнес на адміністративному кордоні.
Природно, і вони виступали стороною, прагнучи витіснити «Аскер» за межі займаних ним місць дислокацій”, – додав Чубаров.

За його словами, “добре те, що інцидент вичерпано, але погано те, що дехто з числа винних військовослужбовців вдався до вигаданих версій, спрямованих проти кримських татар”.

“Такі дії нами будуть рішуче припинятися”, – підкреслив народний депутат Чубаров, який представляє БПП.

Він зазначив, що керівництво Меджлісу кримськотатарського народу і відповідальні особи перебувають у режимі постійної взаємодії з керівниками відповідних міністерств, служб і підрозділів.

Читайте також:
“Кримбат” для блокади: буде в системі Нацгвардії і з халяльною їжею

На Чонгарі підняли прапор недоузгодженого
кримськотатарського батальйону

Батальйон кримських татар “Аскер” офіційно запускається в травні

Окупаційна прокуратура в Криму розслідує створення
батальйонів кримських татар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна