Курц: Місія ОБСЄ контролюватиме припинення бойових дій для виборів на Донбасі

 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ розширюватиме зону свого контролю на всю територію Донбасу та контролюватиме насамперед припинення бойових дій.
Про це в середу, 4 січня, заявив у Маріуполі поточний голова ОБСЄ, федеральний міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц, передає “Інтерфакс-Україна“.

Він також наголосив на необхідності реалістичного підходу до можливостей СММ.

“Що стосується місії, я прошу вас реалістично підходити до цього питання, в ОБСЄ 57 країн-членів і рішення приймаються консенсусом”, – сказав Курц, відповідаючи на запитання українського журналіста про можливість введення на Донбасі озброєної поліцейської місії ОБСЄ.

Міністр підкреслив, що ОБСЄ робитиме все, “щоб місія діяла якомога ефективніше, вела спостереження по всій території Донбасу, і щоб зусиллями місії було досягнуто повне припинення вогню”.

Але тільки зусиль ОБСЄ щодо місії недостатньо, зазначив голова Організації. “Тут необхідні зусилля і там, де приймають рішення, в Москві, Києві і в інших країнах”, – сказав Курц.

Курц також наголосив на важливості відновлення зруйнованої на Донбасі інфраструктури, однак підкреслив першочерговість забезпечення припинення вогню з обох сторін.

За його словами, саме повноцінне припинення вогню має стати основою для проведення чесних і вільних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей.

“Основою для ефективної роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ має бути справжнє припинення вогню. Це також має стати основою для того, про що ви вже зазначили, для проведення вільних і чесних виборів”, – сказав Себастьян Курц на спільному з главою МЗС України Павлом Клімкіним брифінгу в Маріуполі.

“Необхідно і далі вести діалог і переговори. Але Мінські домовленості сьогодні єдина база, документ, на підставі якого ми повинні діяти. І хоча мене не задовольняє стан виконання цих домовленостей, я повинен сказати, що ситуація на момент їх підписання була гірша, ніж зараз. І могла бути ще гірша, ніж зараз. Я не задоволений нинішнім “статус-кво”, але при відсутності іншого базового документа ми повинні виконувати Мінськ”, – заявив голова ОБСЄ.

Читайте також:
Новий голова ОБСЄ побував у зоні АТО на Донеччині й зробив висновки

В ОБСЄ почала головувати Австрія, яка хоче зняти санкції з Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна