Апостольський нунцій в Україні у день 80-річчя Папи Римського відвідав окупований Донецьк

 

Папський нунцій в Україні (посол Ватикану) Клаудіо Гуджеротті в суботу, 17 грудня, відвідав окупований Донецьк.

У день 80-річчя Папи Римського Франциска офіційний представник Папського престолу в Україні провів службу в донецькій католицькій парафії святого Йосипа.

Як інформує “Новинарня“, відповідне повідомлення розміщено на сторінці парафії у “Фейсбуці“.

“Сьогодні в нашому донецькому приході святого Йосипа була чудова служба! До нас приїхали в гості Папський нунцій архієпископ Клаудіо Гуджеротті та єпископ Ян Собило. Вдруге за цей рік, незважаючи на всі труднощі й небезпеки, вони змогли до нас приїхати“, – йдеться в повідомленні.

nuntsiy-donetsk

Зазначається також, що нунцій передав донецьким католикам благословення від Папи і вітання з прийдешнім святом Різдва (нагадаємо, Римо-католицька церква відзначає його 25 грудня).

“Такі сильні слова проповіді надихнули, заспокоїли й дали нам надію на мир! Було враження, що Бог узяв нас на руки й заспокоїв”, – зазначається на сторінці парафії.

donetsk-catholics

Архієпископ Клаудіо Гуджеротті був призначений Апостольським нунцієм в Україні 13 листопада 2015 року.

Наприкінці березня 2016-го він уперше відвідав окупований Донецьк, де разом із місцевими католиками відсвяткував Великдень.

“Там існує неймовірне страждання, про яке ніхто не говорить. І щодо якого робиться набагато менше, ніж можна було би зробити. З боку всіх сторін. І ці люди відчувають себе справді покинутими. Інше враження: бідні стають взагалі злиденними, а є деякі, які стають дуже багатими завдяки цій війні. Війна – для когось це великий бізнес”, – зауважив тоді нунцій Клаудіо, розповідаючи про ту поїздку в коментарі “Живому телебаченню“.

Варто нагадати, що в серпні 2016 року нунцій Клаудіо Гуджеротті дав неоднозначне інтерв’ю радіо “Ватикан”, в якому, відповідаючи на запитання журналістки про те, що конфлікт в Україні став “замороженим” і про нього майже перестали говорити світові медіа, тож, можливо, гуманітарна місія Папи дещо покращить ситуацію, сказав зокрема таке:

– Звичайно, акція, яку хотів зробити Святий отець є, насамперед, гуманітарною акцією, і люди є дуже чутливими до цієї ініціативи папи, який також зробив велику персональну пожертву. І мушу сказати, що і Європа долучилася щедрою пожертвою. Без сумніву, відбулося збільшення уваги до цієї зони.

Слід також сказати, що з політичних причин не є модно говорити про Україну, тому що це земля, яка погіршила (поглибила) існуючі труднощі в стосунках між США і Європою, з одного боку, та Росією – з іншого, поставивши шах обидвом сторонам. Отож, говорити про неї (Україну) – це так, як говорити про власні невдачі.

Не думаю, що це мовчання є цілком спонтанне, в тому сенсі, що Україна, яка цілком очевидно оберталася в сфері Російської Федерації, вирішила також, безсумнівно, через тиск Заходу , повернутися у бік Європи і США.

Був феномен Майдану, сталося де-факто відділення від Росії з усіма негативними наслідками, з економічної точки зору. Проте, з іншого боку, з різних причин, які довго пояснювати, Захід не посів місця Росії, щоб зробити доступним (кращим) тут життя місцевого населення. Через це, Україна програла на всіх фронтах.

Один приклад, який дає уявлення: заробітна платня, яка була перед Майданом 100, тепер становить 25 вартості. Отже, до проблеми війни додаються зростання бідності населення в усій Україні. І є ризик, якщо ситуація не розблокується, може початися війна між бідними.

Як писав у коментарі оглядач Олесь Городецький на сайті “Радіо Свобода”, “на жаль, ця риторика представника Апостольської столиці в Україні нагадує тези кремлівської пропаганди: «Майдан організував Захід», «Україна – зона інтересів Росії», «київська хунта» погіршила відносини Російської Федерації і Заходу», «Україна програла і не має майбутнього».
Слова архієпископа Гуджеротті вступають у контраст з висловами його попередника, апостольського нунція в Україні архієпископа Томаса Галліксона, котрий неодноразово заявляв, що анексія Криму була виразним порушенням міжнародного права і що Російська Федерація повинна зупинити проходження бойовиків та зброї у Донбас, справедливо називав Росію «зовнішнім агресором»”.

На ФБ-сторінці “Католики Донецька” також зазначено, що після 2013 року вони, з міркувань безпеки, не можуть здійснювати у серпні щорічну пішу прощу з Донецька в Маріуполь до Дня Матері Божої Ченстоховської.

“Сподіваємося, що для цих земель Богоматір вимолить мир і духовне поводження, а наше паломництво відновиться”, – сказано в повідомленні.

Читайте також:
У День Незалежності України Папа Франциск заявив, що молиться за мир в “улюбленій” країні

Католики Європи збирають “перший транш” для України. Папа теж робить пожертву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.