Католики Європи збирають “перший транш” для України. Папа теж робить пожертву

 

Сьогодні, 24 квітня, пройде загальноєвропейський збір пожертв для гуманітарних потреб України, ініційований Папою Римським Франциском.
Про це напередодні повідомив глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У березні Постійний синод УГКЦ у Ватикані мав аудієнцію з Папою. “Ми намагалися донести правду про гуманітарну кризу в Україні до світового співтовариства, в тому числі до Папи Франциска. Ми назвали цю кризу найбільшою у Європі після Другої світової війни.
Цей збірка (24 квітня) – передвісник ширшої гуманітарної акції, яку Папа хоче зініціювати для того, щоб полегшити страждання потерпілим від війни в Україні”, – розповів Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ зазначив, що на рішення понтифіка щодо допомоги Україні вплинули також результати поїздок на Донбас папського нунція (посла). Одна з поїздок була уздовж лінії розмежування, а друга – в окупований Донецьк.

Блаженніший Святослав переконаний: найважливіше те, що Святий Отець порушив мовчанку щодо війни в Україні.

“Це замовчана війна. А ні ЗМІ, а ні інші джерела інформації у Західній Європі про війну в Україні, про страждання мільйонів людей сьогодні не говорять. Він став голосом тих, хто страждає сьогодні в Україні”, – зазначив глава УКГЦ.

Блаженніший Святослав підкреслив, що Папа спрямував свій заклик саме до сумління європейських католиків, аби ті усвідомили, що Україна – це Європа, і гуманітарна криза зараз відбувається саме у європейській частині світу.

Глава УГКЦ закликав українських парафіян по усьому світу – Канади, Америки, Австралії – приєднатися до збору коштів.

Андрій Васькович, президент благодійного фонду “Карітас Україна”, повідомив на брифінгу, що сьогодні в Україні зареєстровано 1 мільйон 700 тисяч внутрішньо переміщених осіб, 9 тисяч людей загинули у війні (а це означає – 9 тисяч сімей потребують допомоги), ще 21 тисяча поранених, 60-80% дітей із зони конфлікту були свідками насильства, і на всі ці виклики треба знаходити відповіді.

“За підрахунками, для того, щоб допомогти принаймні 1 мільйону осіб, які потребують того найбільше, потрібні 298 мільйонів доларів”, – зазначив Васькович.

“Ми маємо у всій Європі та у цілому світі відчути відповідальність за тих людей, які сьогодні потерпають в Україні. Це той християнський підхід, який стоїть за закликом [Папи]: бачити потреби людей, бачити біду людей і допомагати. Цей заклик дає відчути відповідальність кожної людини за ближніх і дальніх, які є в потребі”, – переконаний Андрій Васькович.

Блаженніший Святослав пояснив, що гроші, зібрані 24 квітня, перерахують спершу в Папський фонд. А вже незабаром очікують на широкомасштабну гуманітарну акцію Папського престолу з надання гуманітарної допомоги постраждалим від війни в Україні.

Наразі проводяться консультації, чого саме потребують люди та як краще їм надати цю допомогу.

З візитом в Україну очікують державного секретаря Ватикану кардинала П’єтро Пароліна, який має офіційно оголосити про ширшу акцію, коли всі моменти будуть узгоджені.
Для координації допомоги в Україні Ватикан призначить свого легата.

Є також інформація, що Папа Франциск планує надати значну суму власних грошей на допомогу Україні. Сума вже відома, проте наразі не розголошується, зазначив очільник УГКЦ на брифінгу.

Глава УГКЦ запевнив, що допомога, зібрана католиками, надійде в Україні всім постраждалим, незалежно від їхньої релігії, мовної чи етнічної приналежності.
Зосередитися планують на чотирьох категоріях: внутрішньо переміщених особах; людях на тимчасово окупованих територіях; людях, які знаходяться в зоні бойових дій; поранених.

Варто зазначити, що це перша велика акція Ватикану щодо України після спільної гаванської декларації Католицької й Російської православної церков, яку багато вірян в Україні сприйняли як антиукраїнську.

Читайте також:
Папа Римський і Вселенський патріарх відвідали табір нелегалів на Лесбосі

Замість України Папа їде у Вірменію, Грузію та Азербайджан

Папа Римський у привітанні з Великоднем помолився за “подолання війни” в Україні. ВІДЕО

карта і статистика ВПО україни

Читайте також:
Папа і патріарх Кирил присвятили Україні три пункти історичної декларації.
Тон задала Москва

Папа Франциск: У заяві з Кирилом я мав на увазі, що слід виконувати Мінські угоди

Глава УГКЦ: покаяння православних християн за переслідування УГКЦ важливіше, ніж Гаванська декларація

Глава УГКЦ Святослав: греко-католики почуваються зрадженими Ватиканом
після декларації в Гавані

“Заява Папи й Кирила – це гірше, ніж пакт Молотова-Ріббентропа.
Це як Андрусівська угода 1667” – історик

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна