Провал “дорожної карти”: бо Росія хоче легітимізувати свій протекторат на Донбасі

 

Дискусія глав МЗС “нормандської четвірки” про “дорожню карту” на виконання Мінських угод була короткою, бо російська сторона не погоджується на ключові пріоритети України. Як передає “Новинарня“, про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на брифінгу за підсумками переговорів у Мінську у вівторок, 29 листопада, в ефірі телеканалу “112 Україна“.

“Дискусія щодо логіки “дорожньої карти”. Вона, на жаль, була досить короткою, оскільки російська сторона не погоджується на ключові пріоритети. У нас залишається фундаментальна різниця у баченні цієї “дорожньої карти”, – сказав Клімкін.

“Те, що хоче російська сторона – це фактично легітимізувати свій протекторат або колонію на Донбасі, не здійснюючи кроків з передачі контролю над територією окупованого Донбасу міжнародному співтовариству, ОБСЄ, не здійснюючи кроків з покращення безпеки, не здійснюючи гуманітарні кроки”, – наголосив глава МЗС України.

Україна ж, як і раніше, наполягає, що рухатися по шляху врегулювання конфлікту на Донбасі без передачі ОБСЄ контролю на кордоном з Росією неможливо, наголосив Павло Клімкін.

“Без перекриття кордону з боку ОБСЄ руху вперед бути не може”, – сказав він.

Глави МЗС не змогли домовитися щодо “дорожньої карти”, проте німецький міністр Франк-Вальтер Штайнмаєр “відчуває оптимізм” з приводу того, що стосується розведення сил на лінії зіткнення і обміну до кінця року “значною кількістю полонених”.

Як передає російська агенція ТАСС, Штайнмаєр сподівається, що з прогресом у реалізації “Мінська” можуть відбутися зміни в питанні санкцій проти Росії.

“Ми все ще далекі від політичної домовленості, яка підготувала б ґрунт для місцевих виборів у регіоні”, – визнав він.

Штайнмаєр назвав переговори в Мінську складними, але “важливими і необхідними”. Він також висловив думку, що Міжнародний комітет Червоного Хреста міг би допомогти в питанні обміну полоненими до кінця цього року.

Міністри Клімкін, Штайнмаєр та Еро в Мінську. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Міністри Клімкін, Штайнмаєр та Еро в Мінську. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Зустріч проходила за участі міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та РФ – Павла Клімкіна, Франк-Вальтера Штайнмаєра, Жан-Марка Еро та Сергія Лаврова.

Раніше Клімкін на зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств країн “нормандської четвірки” у Мінську як доказ російської агресії продемонстрував фото російського безпілотника і маршрут його польоту над Україною.

“Привернув увагу РФ, а також французьких і німецьких друзів, що українська сторона протягом шести днів не могла отримати доступ до водогону у Торецьку для ремонту”, – повідомив Клімкін у “Твіттері”.

Нагадаємо, про потребу скласти “дорожну карту” – послідовний графік реалізації Мінських угод – домовилися глави держав “нормандської четвірки” на зустрічі в Берліні 19 жовтня.

Читайте також:
У “нормандському” Мінську Україна порушить насамперед безпекові та гуманітарні питання

Збройну місію ОБСЄ для Донбасу погоджуватимуть на початку грудня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.