Останній із комуністів. Помер Фідель Кастро

 

У Гавані ввечері в п’ятницю, 25 листопада, на 91-му році життя помер лідер Кубинської революції, багаторічний глава держави Фідель Кастро Рус.

Про смерть Фіделя повідомив його брат, чинний голова Державної ради Куби Рауль Кастро, передає DW.com.

Досі Фідель Кастро був останнім соціалістичним лідером у світі, що залишався живим із часів СРСР.

Фідель Алехандро Кастро Рус (народився 13 серпня 1926 року в селі Біран, провінція Ольгін) – кубинський революціонер, державний, політичний і партійний діяч, керівник Куби в 1959-2011 роках.
Обіймав посади голови Ради міністрів (1959-2008), голови Державної ради Куби (1976-2008) і першого секретаря ЦК правлячої Комуністичної партії Куби (1961-2011).
На міжнародному рівні він був генеральним секретарем Руху неприєднання в 1979-1983 і 2006-2009 роках.

Під його керівництвом Куба була перетворена на однопартійну соціалістичну державу, промисловість і приватна власність у країні націоналізовані.

Фідель Кастро (праворуч) і Че Гевара

Фідель Кастро (праворуч) і Че Гевара

Син великого землевласника, Кастро прийняв ліві погляди під час навчання на юридичному факультеті Гаванського університету. Після участі в заколотах проти правих урядів Домініканської Республіки й Колумбії він спробував здійснити повалення військової хунти президента Куби Батісти, здійснивши невдалий напад на військове містечко Монкада в 1953 році. Через рік, після виходу на свободу він попрямував у Мексику, де спільно з Че Геварою та своїм братом Раулем організував революційний “Рух 26 липня”.

Повернувшись на Кубу, Кастро очолив партизанську війну проти режиму Батісти, що почалася з висадки на узбережжі і переходу в гори Сьєрра-Маестра. З погіршенням становища уряду Фідель поступово придбав авторитет вождя кубинської революції, яка в 1959 році привела до повалення Батісти і приходу до влади революціонерів.

Адміністрація США, стривожена дружніми відносинами Кастро з СРСР, організувала низку невдалих спроб замаху на нього та впровадила економічне ембарго проти Куби. Піком протистояння стала організована ЦРУ невдала військова операція з його повалення в 1961 році.

Прагнучи протистояти цим загрозам, Кастро вступив у військовий та економічний союз з СРСР, дозволивши останньому розмістити ядерні ракети на Кубі, що спровокувало Карибську кризу 1962 року.

У 1961 році Фідель Кастро проголосив соціалістичний характер кубинської революції. Куба стала однопартійною державою під керівництвом компартії, першою в Західній півкулі. Була прийнята марксистсько-ленінська модель розвитку, проведені соціалістичні реформи, економіка поставлена під централізований контроль, що супроводжувалося встановленням державного контролю над пресою і придушенням інакомислення.

Сподіваючись повалити світовий капіталізм, Кастро підтримував іноземні революційні організації та марксистські уряди в Чилі, Нікарагуа та Гренаді, відправивши кубинські війська для підтримки лівих союзників у війні Судного дня, ефіопсько-сомалійській війні та громадянській війні в Анголі.

В умовах регіональної ізоляції та занепаду економіки країна трималася головно завдяки підтримці Радянського Союзу. Державне регулювання й планова економіка призвели до падіння рівня життя більшості населення.

Після розпаду СРСР і соцтабору на Кубі був введений “особливий період”, що супроводжується обмеженим впровадженням ринкових механізмів в економіку, а на міжнародній арені встановлені міцні відносини з низкою лівих латиноамериканських лідерів, зокрема Уго Чавесом у Венесуелі.

Фідель Кастро у 2016 році

Фідель Кастро у 2016 році

31 липня 2006 року Кастро за станом здоров’я передав виконання обов’язків на всіх своїх ключових посадах своєму братові Раулю. 24 лютого 2008 року Фідель покинув усі державні посади, а 19 квітня 2011 року пішов і з посади голови Компартії.

Останні два роки між Кубою та Сполученими Штатами спостерігається потепління у відносинах. У 2016-му Барак Обама став першим президентом США, який відвідав Кубу за кілька десятків років. На Кубу почали виконуватися регулярні авіарейси зі США.

Читайте також:
Історичний візит Обами на Кубу: з Фіделем не зустрінеться, на “Москвичі” не покатається,
але по ТБ виступить

“Зустріч тисячоліття” Папи й патріарха РПЦ в Гавані: Франциск відкриває нове вікно можливостей

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна