“Зустріч тисячоліття” Папи й патріарха РПЦ в Гавані: Франциск відкриває нове вікно можливостей

 

О 21:30 за київським часом в аеропорту Гавани ім. Хосе Марті почалася зустріч Папи Римського Франциска та російського патріарха Кирила (Гундяєва).
Її називають “зустріч тисячоліття”, адже це перша в історії зустріч голів Католицької та Російської православної церков.

Переговори в закритому режимі за присутності перекладачів триватимуть дві години.

Перші слова від патріарха Кирила у перші секунди зустрічі: “Ми зустрічаємося у правильному місці і в правильний час. У нас немає перепон для організації нових зустрічей”.
Папа відповів: “У нашому серці великі очікування від цієї зустрічі”.

“Зустріч із патріархом Кирилом – це дарунок Божий. Моліться за нас”, – написав Папа у своєму “Твіттері”.

 

Після переговорів планується підписання спільної декларації – документу, текст якого пройшов напередодні узгодження Ватиканом і Москвою.

Відомо, що жодних спільних молитов чи служб не заплановано. Сама ж зустріч проходить за сприяння Рауля Кастро.

Очільник Московської патріархії здійснює візит до країн Латинської Америки, а Папа Римський зробив зупинку в Міжнародному аеропорту імені Хосе Марті столиці Куби на шляху в Мексику.

У російській делегації близько ста людей. Серед них, зокрема, керуючий справами Української православної церкви Московського патріархату митрополит Бориспільський Антоній.

За попередньою інформацією, глави церков обговорюють стан християн на Близькому Сході, теми сім’ї, відповідальності за створений світ, тему молоді. За повідомленнями деяких ЗМІ, може йтися і про Україну, яка (через УГКЦ) є одним із каменів спотикання у відносинах Рима й Москви.

“Це дуже важлива подорож і дуже бажана: дуже бажана не лише моїм братом Кирилом, але і мексиканцями”, – цими словами Папа Франциск анонсував свою зустріч у Гавані з главою РПЦ та свій візит до Мексики.

У Кремлі вітають рішення про зустріч патріарха Московського і Папи Римського та висловлюють надію на її успіх.
“Звичайно, як і всі, ми розраховуємо, що ця зустріч пройде успішно. Ми дуже високо оцінюємо саму готовність двох церковних лідерів провести таку зустріч”, – заявив журналістам прес-секретар президента Путіна Дмитро Пєсков.

Коментарі з України

Значення сьогоднішньої зустрічі на Кубі Папи Франциска з Патріархом Кирилом прокоментував владика УГКЦ Борис Гудзяк. Єпископ пояснив: “Зустріч є символічним проривом, що може призвести до ще значніших кроків в майбутньому”.

“Значення цієї зустрічі не варто перебільшувати чи недооцінювати. Вона є справді історичною: зустрічаються церковні лідери, що є символічними особами асиметричного зв’язку з багатьма парадоксами та нюансами”, – цитує владику Бориса сайт РІСУ.

Можна сподіватися, коментує далі єпископ, що зустріч з Папою Франциском, який є людиною миру, може призвести до того, що патріарх Кирил займе більш пророчу позицію стосовно російської військової агресії в Україні.

“Роль Росії у руйнуваннях та насиллі в східній Україні, як і грубе порушення міжнародного права у російській анексії Криму не є секретом для світової громадськості. Зустрічаючись із патріархом Кирилом, Папа Франциск відкриває нове вікно можливостей для УПЦ, щоб артикулювати нову поставу, відійти від традиційної ролі скріплення російського колоніального панування. Україна виразно заявила, що більше не є колонією. Тепер важливо, щоб РПЦ визнала право українців на політичне та церковне самовизначення та самовираження», – акцентує єпископ.

Щодо самої УГКЦ, яка впродовж десятиліть була “каменем спотикання” для зустрічі глав цих двох церков, то владика Борис сказав: “Протягом останніх 25 років керівники РПЦ постійно відкидали римські пропозиції про зустріч Папи і патріарха та ґрунтували ці відмови з огляду на незручності, що їх створює відновлення та активність східних католицьких церков, особливо Української греко-католицької церкви, що зберегли візантійський обряд та урядування, проте перебувають у повній єдності з Римом. Якими б не були ці заперечення, нарешті зрозуміло, що вони не такі обґрунтовані, як стверджувалося. Факт зустрічі Франциска і Кирила передбачає, що останній (глава РПЦ) визнає, що греко-католики в Україні вже так просто не зникнуть”.  

За словами єпископа Бориса, ця зустріч буде зустріччю церковних лідерів, що мають дуже різний досвід, стиль, порядок денний та духовність лідерства.

Не варто очікувати революційних результатів, зазначає представник УГКЦ і додає: “Однак саме через зустрічі відбувається духовна переміна. То ми можемо лише молитися за добрий духовний плід зустрічі в Гавані”.

Професор східно-християнської теології і духовності в університеті Святого Павла в Оттаві (Канада) о. Андрій Чировський так прокоментував сьогоднішню зустріч у Гавані Папи Франциска з Патріархом Кирилом: багато залежатиме від того, як ця зустріч буде презентована загалу.

“Я  не думаю, що Франциск дозволить себе обдурити чи переграти в Гавані. Він надто розумний, щоб дозволити цьому статися. Але моя впевненість у здатності Ватикану протистояти пропагандистській машині Кремля є набагато слабшою. Занадто багато є ще там таких, які залишаються відданими безнадійній застарілій Ostpolitik”, – говорить о. А. Чировський.

За його словами, варто пробачити не надто високі очікування від цієї зустрічі з огляду на увесь той складний багаж проблем, які передували їй.

“І все-таки, здається, що Франциск сподівається, що зустріч буде результативною. Що є ще більш важливим, я гадаю, що Святий Дух може здивувати нас усіх, незалежно від того, які людські розрахунки стоять за лаштунками планування цієї зустрічі. Це та голубка, яку я хотів би побачити під час цієї історичної зустрічі. Окрім того, якщо що-небудь може бути зробленим, задля полегшення становища християн на Близькому Сході, то і католики, і православні повинні підтримувати її своїми молитвами”, – прокоментував  сьогоднішню зустріч у Гавані о. Андрій Чировський.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна