Історичний візит Обами на Кубу: з Фіделем не зустрінеться, на “Москвичі” не покатається, але по ТБ виступить

 

Президент США Барак Обама 20 березня розпочав візит на Кубу, який світові видання одностайно називають історичним.

Програмою перебування на Острові Свободи передбачено переговори президента США з нинішнім кубинським лідером, 84-річним Раулем Кастро, зустрічі з керівниками кубинських підприємств і представниками громадянського суспільства, прогулянка історичною частиною Гавани, відвідання бейсбольного матчу та виступ Обами у прямому ефірі місцевого телебачення, повідомляє ВВС.
Візит завершиться у вівторок, 22 березня.

Зустрічі з 89-річним Фіделем Кастро не планується. За словами радника Обами Бена Родса, такої пропозиції не висувала жодна з сторін.
Саме США, як вважається, стоять за 638 замахами на життя Фіделя, скоєними відтоді, як він прийшов до влади на Острові Свободи 1959 року.

Своє прибуття в Гавану Обама відзначив повідомленням у “Твіттері”, написавши іспанською мовою: “Як справи, Кубо?”.

 

У поїздці Барака Обаму супроводжують дружина Мішель та обидві дочки, а також члени уряду США, конгресмени від обох партії – Демократичної та Республіканської, підприємці тощо.

Це перший візит чинного президента США на Кубу, починаючи з 1928 року. Кубинські лідери бували у Сполучених Штатах неодноразово, але тільки для участі в сесіях Генасамблеї ООН. Тож приїзд Обами є дуже показовим, символізуючи припинення протистояння між двома країнами.

А потім Трамп прийде, “порядок” наведе?

“Нормалізація відносин із Кубою стала дипломатичним успіхом, який повинен нарівні з ядерною угодою з Іраном стати частиною зовнішньополітичної спадщини Обами”, – зазначає з цього приводу агенція Reuters.

У липні 2015 року, після початку потепління відносин між колишніми ворогами, Вашингтон і Гавана “обмінялися” посольствами: у США відкрилося посольство Куби і навпаки.

Але повністю скасувати обмеження на економічні й гуманітарні контакти з Кубою має право тільки Конгрес США, де більшість мають республіканці. А вони поки що виступають проти такого кроку.

І якщо в результаті президентських виборів, які відбудуться наприкінці цього року, до влади у США прийде президент від Республіканської партії, то дуже ймовірно, що мирні ініціативи Обами щодо Куби буде скасовано.

Нагадаємо, найбільші шанси стати кандидатом у президенти від республіканців наразі має скандальний мільярдер Дональд Трамп, у якого, подейкують, до всього ще й є бізнес-інтереси в Росії.
Тим часом потепління у взаєминах США із Кубою – однозначно не на користь Кремлю, адже таким чином Гавана вислизає з орбіти його беззаперечного впливу.

“Вітер демократії” від Обами

Поки що ж Вашингтон вважає, що візит Обами і його виступ по телебаченню, який обіцяють транслювати на всю Кубу, ознаменують новий початок у відносинах між колишніми супротивниками в холодній війні. Глава Білого дому виходить із позиції, що багаторічна політика ізоляції Куби не досягла своєї мети.

Багато оглядачів також зазначають, що для кубинців візит американського президента стане сигналом про демократичні зміни в країні. Хоча знавці кубинських реалій висловлюють з цього приводу досить скептичні зауваження.

За кілька годин до прибуття Обами у столиці Куби затримали дисидентів, які вийшли на демонстрацію. Як інформує ВВС, поліція заарештувала десятки активісток руху “Жінки в білому”, до якого входять дружини політв’язнів. Жінок затримали біля церкви, де вони намагалися провести щотижневу акцію протесту.

Кубинський уряд також протестував проти зустрічі президента США з представниками місцевого громадянського суспільства і правозахисниками, але Білий дім повідомив, що список запрошених на розмову з президентом “не підлягає обговоренню”.
Очікується, що на зустрічі будуть і представниці “Жінок у білому”.

Як Обама ледве не поїхав з аеропорту Гавани на “Москвичі”

Перед візитом на Кубу Барак Обама знявся у скетч-шоу з популярним кубинським комедійним актором Луїсом Сільвою.

За сюжетом ролика, герой Сільви на ім’я Панфіло телефонує в метеорологічну службу “Касабланка”, щоб дізнатися прогноз погоди на час проведення бейсбольного матчу між американцями та кубинцями, який пройде в Гавані в присутності Обами.

Але натомість потрапляє у Білий дім (іспанською – Casa Blanca), де йому відповідає сам президент. Упоравшись із переляком, Панфіло не розгублюється й пропонує Обамі “підхопити” його після прильоту в аеропорт Гавани на своєму “Москвичі”, який називає “нашою версією «Звіра»” (йдеться про броньований “Кадиллак” президента США).

Крім того, комік пропонує Обамі зупинитися в нього “разом із Мішель” (першою леді), попити пива, пограти в доміно тощо. Президент США, у свою чергу, запевняє іспанською мовою, що “американський народ і кубинський народ — друзі” й прощається “до зустрічі в Гавані”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна