Екс-міністру оборони Болгарії висунули обвинувачення через шкоду російській корпорації МіГ

 

Екс-міністру оборони Болгарії Ніколаю Ненчеву висунули обвинувачення у справі угоди з Польщею про ремонт шести двигунів для радянських винищувачів МіГ-29, що стоять на озброєнні болгарської армії. Держобвинувачення вважає, що Ненчев завдав шкоди обороздатності країни та російській корпорації “МіГ”, передає “Новинарня“.

На думку болгарської прокуратури, підписання угоди з Польщею в цій справі було “дією на шкоду болгарських військово-повітряних сил, бо Польща може бути не в змозі ремонтувати літаки”.

Як зазначає Польське радіо, подібний аргумент використовувала також російська літакобудівна компанія РСК “МіГ”, яка стверджувала, що Польща не має права надавати запасні частини для повітряних суден третім країнам.

“Радіо Болгарія” у свою чергу інформує, що Ненчев свою вину не визнає. За його словами, договір був виключно вигідним для Болгарії. Крім того, він відповідав політиці НАТО щодо пошуку способів обмежити вплив Російської Федерації на оборонну сферу.

Болгарські правоохоронні органи зазначають, що дії Ненчева завдали матеріальної шкоди РСК “МіГ” у розмірі  3,7 млн. євро.

Інший закид держобвинувачення – те, що внаслідок угоди “Болгарія була залишена без ефективної протиповітряної оборони” через недостатній наліт пілотів болгарських ВПС.

Як відомо, в жовтні 2015 року Болгарія підписала з Польщею угоду про ремонт двигунів для літаків МіГ-29 та модернізацію цих винищувачів. Стан реалізації контракту досі невідомий.
На початку листопада болгари, вже без участі Польщі, підписали угоду з концерном РСК “МіГ”, згідно з якою росіяни мають продати їм десять нових двигунів для МіГ-29.

Правоцентристський уряд партії “ГЕРБ”, до якого входив Ненчев, пішов у відставку після перемоги на виборах президента Болгарії проросійського кандидата, соціаліста Радева – екс-еомандувача ВПС країни.

Читайте також:
Майже вся українська “оборонка” подолала критичну залежність від Росії. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна