До кінця року “велика справа” Януковича піде до суду, – Луценко

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко впевнений, що так звана “велика справа” проти екс-президента Віктора Януковича буде передана до суду до кінця 2016 року. Про це він заявив під час брифінгу у вівторок, 25 жовтня, передає “Українська правда”.

“Ми маємо подати до кінця цього року велику справу про державну зраду, стаття 111 Кримінального кодексу, створеним Януковичем організованим злочинним угрупуванням, стаття 255. Вона буде включати в себе епізоди: узурпація влади, доведення до небоєздатності збройних сил України, розвал СБУ, знищення інформаційної безпеки України, нанесення великих збитків економічній безпеці України, перехід на бік ворога, що привело до втрати територіальної цілісності і суверенітету України”, – сказав Луценко.

Генпрокурор додав, що більшість цих статей – це робота військової прокуратури, яка вже звітує про високу ступінь готовності справ до передачі в суд.

“Від департаменту [спецрозслідувань Сергія] Горбатюка ми очікували справи про економіку. Довго очікували. Літом я відчув, що прогресу там немає, і, користуючись наданим законом мені правом, передав справи Клименка і Курченка у відання військових прокурорів”, – сказав він, нагадавши, що низка людей а також майже мільярд гривень у цих справах вже арештовані.

Луценко висловив сподівання, що ці економічні справи також будуть використані у “великій справі” проти Януковича.

Генпрокурор також розповів, що разом з цим ведеться розслідування і менших справ, зокрема в суді вже справа про захоплення Януковичем лісництва “Сухолуччя” і до кінця року буде передана справа про захоплення “Межигір’я”.

Крім того, готується до суду справа про “фейкову приватизацію” “Укртелекому” на користь Януковича.

“Те ж саме стосується справи (екс-голови митниці Ігоря) Калетника, (екс-міністра охорони здоров’я Раїси) Богатирьової, (екс-міністра юстиції Олександра) Лавриновича тощо. При цьому, якщо ми говоримо про організоване злочинне угрупування, у всіх цих, і у великій, і в менших справах, загальне формулювання про те, як було складене організоване злочинне угрупування, має співпадати… Бо потім змінити вже нічого не буде можливо”, – заявив генпрокурор.

Луценко нагадав, що до завершення термінів розслідування цих справ залишаються чотири місяці, тому слід поспішати.

Він визнав, що в законодавстві про спеціальне (заочне) судочинство, яке критикує голова департаменту спецрозслідувань Сергій Горбатюк, є недоліки, і висловив сподівання, що Верховна Рада найближчим часом їх виправить. Однак Луценко заявив, що це не може бути підставою для зволікання з розслідуванням.

Читайте також:
Луценко пояснив, чому усунув перфекціоніста Горбатюка від розслідування економічних злочинів Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна