Лещенко звинуватив “Народний фронт” в тендерних махінаціях на мільярд гривень

 

 

Депутати від “Народного фронту” намагалися здійснити оборудку на мільярд гривень. Про це у своєму блозі на сайті “Української правди” повідомив нардеп Сергій Лещенко.

“Наприкінці минулого тижня нам вдалося зірвати оборудку, за якою мільярд (!) гривень мав бути засвоєний підприємством, яке контролюється депутатами від “Народного фронту”. Ця партія в рамках нинішньої коаліції отримала квоту на Міністерство інфраструктури, куратором якого на рівні уряду є міністр внутрішніх справ Арсен Аваков“, – написав він.

Лещенко пояснив, ідеться про аферу навколо днопоглиблення в порту “Южний”, де було все підготовлено для того, щоб “сірі кардинали” від “Народного фронту” присвоїли кількасот мільйонів гривень.

З його слів, тендер був оголошений ще в лютому 2016 року. У серпня відбулося відкриття пропозицій конкурсних торгів за другим етапом. За його результатами, між собою конкурували три учасники:

  • компанія “Будівельний та технічний флот” (Болгарія), ціна пропозиції склала 28 404 811,87 євро (974 655 002,77 грн з ПДВ).
  • ТОВ “Ян Де Нул Україна” (Одеса, Україна), ціна пропозиції склала 988 953 852,06 грн з ПДВ.
  • дочірнє підприємство “Ван Оорд Україна” (Одеса, Україна) при компанії “Ван Оорд Дреджинг Енд Марін Контракторс Б.В.” (Нідерланди), ціна пропозиції – 900 850 519,33 грн з ПДВ.

Лещенко повідомив, що відповідно до аналізу інформації, переможець тендеру ТОВ “Ян Де Нул Україна”, ціна якого була найвищою, а структура власності – непрозора, перебував у змові з депутатом від “Народного фронту” Сергієм Фаєрмарком, який надав їм інформацію про тендерні пропозиції конкурентів.

“Так, заявка “Ян Де Нул Україна” була подана останньою та містила пропозицію авансування 0,1 відсотка, тоді як інші учасники подали пропозицію до авансування 10 відсотків.  Саме спираючись на нижчий рівень авансування, перемогу в тендері було віддано ТОВ “Ян Де Нул Україна””, – написав Лещенко.

Він повідомив, що керівником компанії “Ян Де Нул Україна” з липня 2016 року став Андрій Розов, донедавна – помічник депутата Сергія Фаєрмарка, що вважається “смотрящим” від “Народного фронту” за морськими портами.

А приналежність Міністерства інфраструктури до квоти “Народного фронту” давало доступ до інсайдерської інформації з метою заробляння на державних потоках, зазначив нардеп.

Згідно з інформацією у ЗМІ, неодноразово у роботу українських портів втручався і міністр внутрішніх справ Аваков, який також представляє “Народний фронт”. Крім того, за словами одеського губернатора Мехаїла Саакашвілі, за дорученням Міністра внутрішніх справ України до нього звертався народний депутат України Євген Дейдей з вимогою відмовитися від залучення латвійського інвестора в порт Рені.

Лещенко розповів, що тендер на мільярд під депутата з “Народного фронту” вдалося зірвати тільки завдяки розголосу навколо цієї історії – зокрема, протягом “Години запитань до уряду” на засіданні Верховної Ради в п’ятницю. Прем’єром Гройсманом, якому автор цих рядків особисто в руки передав документи по цій афері, доручив провести новий тендер за системою ProZorro.

Крім того,  автором цих рядків було направлено депутатські запити до Національного антикорупційного бюро та Генпрокуратури щодо афери, яка була покликана наповнити кишені смотрящих “Народного фронту” на кількасот мільйонів гривень.

Читайте також:
“Народний фронт” оголосив страйк через провал законопроекту про спецконфіскацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна