Волонтер Дейнега: Навіть зараз вдається збирати для армії 0,5 млн. грн. щотижня

 

Навіть зараз, коли людей в Україні “втомила” постійна увага до війни на Донбасі, перекази від населення на рахунки волонтерських ініціатив для підтримки армії залишаються на високому рівні. Про це “Новинарні” повідомив координатор волонтерської групи “Повернись живим” Віталій Дейнега.

“Ми («Повернись живим») загалом на даний момент [з початку АТО] зібрали більше 80 мільйонів гривень. Звичайно, коли було Дебальцеве, коли був Донецький аеропорт, збирали більше – по 1,5-2 мільйони на тиждень. Потім, після Мінська-2, стали збирати десь 1 мільйон на тиждень. Після чергових переговорів у “нормандському” форматі – по півмільйона на тиждень.
Десь на початку цього року взагалі впало до 300 тисяч, бо війна якось трохи почала випадати з інформпростору. А зараз – знову в середньому близько півмільйона на тиждень“, – розповів “Новинарні” Дейнега.

“Тобто в принципі, з урахуванням того, що бойові дії стали менш активними, ніж раніше, то взагалі немає на що скаржитися. Якби ще таких ротацій бригад [на передовій] не було – хоч я розумію, що вони потрібні, – то ми б зовсім справлялися”, – сказав представник однієї з найбільших волонтерських груп.

За словами Віталія Дейнеги, зараз волонтери допомагають Збройним силам насамперед тим обладнанням, яке не в змозі повною мірою надати держава. Це зокрема тепловізійні пристрої і прилади нічного бачення.

Читайте також:
Тепловізори ЗСУ: дві правди від Генштабу й волонтерів

“Ми стараємося розподіляти не стільки рівномірно, скільки за потребою. Де йдуть активні бої – туди даємо більше. Якщо бригада заходить туди, де будуть серйозні «заміси», а в неї нічого нема – звісно, ми веземо туди все, що можемо”, – сказав Дейнега.

“Ми таку ситуацію вже пройшли по 54-й бригаді, яка міняла іншу, та по 128-й, яка мінялася з 93-ю. Ротації тривають, і реально дуже складно. Бо якщо по-хорошому, то на бригаду треба як мінімум тепловізорів 40-50”, – зазначив координатор групи “Повернись живим”.

“Коли «горіла» Авдіївська промзона – ми її наситили тепловізорами, добряче накидали”, – розповів Віталій Дейнега.

Читайте також:
Відео ближнього бою в промзоні під Авдіївкою:
стріляємо лише з “малих” калібрів

Координатор групи “Повернись живим” вважає, що нарікання інших волонтерів, які скаржаться на падіння обсягу пожертв, – “це від небажання працювати”.
“Треба бути креативнішими. Насправді треба просто працювати, піднімати війну в інформаційному просторі. Показувати людям, що зараз відбувається, що потрібно допомагати, й тоді все буде добре”, – заявив Дейнега.

Нагадаємо, у лютому Віталій Дейнега, після поїздок в Авдіївську промзону, “розігнав” у соцмережах та ЗМІ повідомлення про “часткове оточення” Збройних сил України під Авдіївкою та визначення “промки” як “нового Сталінграда”.

Координатор підрахував, що за час роботи в АТО група “Повернись живим” передала підрозділам ЗСУ вже понад 550 тепловізорів.

“Авдіївку ми же “закрили”, надалі будемо давати на інші бригади. Поки що по-тихому, не афішуючи, фінансуємо новий підрозділ, який зайшов голий-босий, без усіх цих хвалених міноборонівських тепловізорів. Перед тим насичували точно такі самі підрозділи – 59-ту бригаду, яка зайшла туди, це Попасна, Золоте”, – розповів волонтер.

“Ще одна проблема, яка залишилася, – потреба в більш ефективній логістиці. Ми зараз хочемо добитися, щоб ті військові, які йдуть [з АТО], передавали тепловізори нам, а ми їх даватимемо тим, хто замість них приходить. Тут є питання, яке трохи складно вирішити юридично. Адже ми їх передаємо на баланс, і вони по обліку стають власністю цієї військової частини. Але ми над цим працюємо”, – констатував Віталій Дейнега.

Повернись живим

Читайте також:
Армія та волонтери: час змінити відносини?

Гроші в камуфляжі. Скільки насправді платять в ЗСУ 2016 року

Роман Сініцин: Чому я йду з волонтерства, зібравши 4,4 млн.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна