Бойовики в Мінську зірвали будь-який обмін полонених до травневих свят

 

Звільнення з сепаратистського полону українських заручників в обмін на ув’язнених бойовиків, яке мало відбутися до Великодня, остаточно зірвано. Про це повідомила представник України на мінських переговорах Ірина Геращенко.

“Ми наполягали на їх звільненні до Великодня і готові були передати іншій стороні 50 людей… Але… Досьогодні ані ОБСЄ, ані Віктор Медведчук, що також працює в гуманітарній групі, ані я, ані СБУ не отримали жодної відповіді на наші списки і пропозиції! Жодної. А сьогодні все було підло зірвано”, – написала переговорниця в соцмережі.

За словами Геращенко, спершу сепаратисти вимагали обговорювати тему газу, згодом заявили, що вони дадуть відповіді на пропозиції України після свят, не раніше 12 травня.

“Потім заявили, що вимагають звільнити терористів, причетних до терактів в Одесі і Харкові, а натомість нам передадуть список заручників, у якому нам відомо тільки сім прізвищ, і немає всіх тих героїв, за звільнення яких ми боремося вже рік”, – обурилася перша заступниця голови Верховної Ради.

“Вкидали все нові і нові домашні заготовки, відкидали всі пропозиції звільнити бодай сімох заручників, яких вони готові передати. Так і не надали, попри обіцянку, відповідь по затриманому співробітнику ООН і по релігієзнавцю Ігорю Козловському, відкинули всі ініціативи по важкохворих”, – додала Геращенко.

Вона нагадала, що ще 20 квітня всі сторони – ОБСЄ, Росія і навіть бойовики – підтримали ініціативу України про звільнення 25-50 людей до Великодня.

Читайте також:
Учасники Мінських переговорів домовилися про обмін полоненими “25 на 50” до Великодня

Жінки полонених бойовиками українців пікетували посольство РФ у Києві

Геращенко додала, що попросила дозволити заручникам “право бодай подзвонити своїм родинам в переддень великодніх свят – щоб підтримати одне одного”.

“Дуже сподіваюся, що хоч це реалізується. І вважаю, що тема заручників має стати ключовою для нормандського формату. Бо поки що Україна б’ється за звільнення українців сама”, – констатувала учасниця мінських переговорів.

Як відомо, перед переговорами 27 квітня влада Білорусі на вимогу Росії відмовлялася пускати Геращенко в країну, а після втручання українського МЗС дала їй тимчасовий дозвіл на в’їзд.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна