Київ уперше порушив проблему Криму в “нормандському” форматі, але переговори були марними

 

Офіційний Київ порушив питання окупації Криму на чотиристоронніх переговорах у “нормандському форматі” (Україна, Росія, Німеччина, Франція) в Мюнхені, розширивши таким чином спектр питань “Нормандії”. Досі “нормандські” переговори стосувалися виключно тематики Донбасу.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на учасника переговорів на рівні глав МЗС, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

За його словами, українська сторона висловила обурення переслідуванням кримських татар російською окупаційною владою.

“Я розповів колегам, що на атмосферу сьогоднішньої зустрічі дуже впливає те, що відбувається зараз у Криму, постійні обшуки. Лавров (глава МЗС РФ) зробив вигляд [що не почув], на це не відреагував”, – сказав Клімкін.

Крім того, в Мюнхені Україна офіційно проінформувала своїх європейських партнерів про активізацію дій Російської Федерації на Донбасі та про підготовку нею подальшого збройного наступу на Україну.

“Зараз відбуваються спільні навчання російських військових (які базуються на території РФ) з одного боку, російських військових, які перебувають на території Донбасу, та найманців”, – переповів Павло Клімкін суть переговорів.

“Я показав декілька фото того, як російська зброя постачається через кордон. Лавров на це ніяк не відреагував, не коментуючи це”, – зазначив глава МЗС України.

“Я попередив і німецьку, і французьку сторони, що навчання, які відбуваються зараз, а також просто шалені поставки зброї, зростання кількості обстрілів, а також тенденція, що постійно використовується заборонена зброя, важка артилерія, важкі міномети – ця тенденція абсолютно не припиняється. Тому я попередив їх, що ця тенденція веде до абсолютно свідомої дестабілізації”, – розповів міністр.

“Ми бачимо, скільки боєприпасів зараз перетинає кордон, і ми розуміємо, що ці боєприпаси можуть скласти основу для подальшої наступальної операції“, – наголосив Павло Клімкін.

За його словами, глава МЗС РФ Сергій Лавров у відповідь закликав сторони “рухатися у політичному напрямку, але практично не коментував питання безпеки”.

Загалом зустріч “нормандської четвірки” в Мюнхені тривала зовсім недовго – почавшись близько 9:16 за київським часом, до 10-ї години вже завершилися, інформує “Європравда”.

“Конкретного результату – жодного, – підсумував міністр закордонних справ України Павло Клімкін. – Це була зустріч для того, щоб підготуватися до наступного засідання у “нормандському форматі”. І ми попередньо домовилися, що воно відбудеться на початку березня у Парижі”.

Глава МЗС Росії на виході відмовився коментувати зустріч, але невдовзі його коментар поширила агенція ТАСС.

Сергій Лавров сподівається, що глави МЗС “нормандської четвірки” знову зберуться в найближчі тижні.

“Сьогодні, з огляду на брак часу, ми змогли тільки обмінятися оцінками. Сподіваюся, в найближчі кілька тижнів у нас відбудеться предметна розмова”, – сказав глава МЗС Росії.

На його думку, до наступних переговорів слід серйозно опрацювати питання на політичному треку врегулювання.

“Представники ОБСЄ в політичній підгрупі, представники Франції кілька разів вносили конкретні пропозиції, які Донбас був готовий взяти за основу, але Київ відмовлявся це робити. Сьогодні ми закликали до того, щоб до чергової повноформатної зустрічі «нормандських» міністрів ці пропозиції були серйозно опрацьовані, – заявив російський міністр, знову наголосивши: – Особливу увагу приділили політичному блоку проблем. Питання все ті ж: домовленості, які були зафіксовані в Мінську. Послідовність кроків, яка була докладно розглянута на зустрічі глав «нормандської четвірки» в Парижі 2 жовтня не залишає ніяких різночитань: необхідна конституційна реформа, постійний особливий статус Донбасу, а не три роки, тут же – закон про амністію”.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр лише зазначив: “Від вирішення конфлікту на сході України ми все ще далекі”. Як повідомляє Deutsche Welle, про це він сказав після “нормандських” переговорів на Мюнхенській конференції з безпеки.

У зв’язку кадровими ротаціями у французькому міністерстві закордонних справ Париж був представлений на нижчому рівні – у переговорах брав участь політдиректор МЗС Франції Ніколя де Рів’єра.

Читайте також:
Ситуація в АТО: майже 70 обстрілів за добу, закрита “Мар’їнка”,
двоє поранених і вбитий росіянин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна