ГПУ назвала кількість кримінальних справ, підозр і судових вироків російським окупантам

 

За фактом злочинних дій окупантів на сході України розслідується близько сотні кримінальних справ, до суду передано обвинувальні акти стосовно восьми громадян Росії, ще понад десяток росіян оголошено в розшук.
Про це сьогодні, 21 березня, повідомив на брифінгу в ГПУ заступник генпрокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За словами військового прокурора, спеціально створене Управління з розслідування злочинів проти засад національної безпеки України, миру та безпеки людства в складі Генеральної прокуратури здійснює досудове розслідування близько 100 кримінальних проваджень, обсяг яких перевищує 400 томів.

За результатами розслідувань до суду передано 27 обвинувальних актів, зокрема 7 – стосовно 8 громадян РФ (три з яких – кадрові службовці ЗС РФ); повідомлено про підозру 19 громадянам РФ (14 з них – військовослужбовці ЗС РФ); оголошено в розшук 11 військовослужбовців ЗС РФ (серед них начальник ГШ РФ Валерій Герасимов і 10 військових 331-го гвардійського парашутно-десантного полку 98-ї дивізії ЗС РФ).

Анатолій Матіос також повідомив, що законної сили набрали 4 рішення судів, за якими 5 осіб визнані винними у веденні агресивної війни проти України (з них двоє громадян РФ Доронін і Горбунов, а також один військовослужбовець Володимир Старков).
Ще в судах перебуваютьсправи проти співробітників ГРУ ГШ РФ Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова, а також громадянина РФ Гаджієва, учасника батальйону “Август” “ЛНР”.

“Наступним блоком, який розслідується у кримінальному провадженні, є жорстоке поводження з полоненими та цивільним населенням з боку представників терористичних організацій ОРДО і ОРЛО.
У результаті попереднього розслідування нами встановлено численні факти, і це підтверджено процесуальними документами, порушення вимог ч. 2 статті з додатковим протоколом Женевської конвенції від 1949 року. За встановленими даними, протягом 2014 року, 2015 року і частково 2016 року бойовиками терористичних організацій на окупованих територіях Донецької та Луганської областей було створено, і нами зафіксовано та відображено процесуальним шляхом, 62 табори та інших місць незаконного тримання захоплених українських військовослужбовців, цивільних осіб, волонтерів, а також журналістів.
Всього в цих місцях, за нашими даними, які підтверджені процесуально, містилося більше 3000 українських громадян і військовослужбовців”, – заявив Матіос.

Також головний військовий прокурор навів офіційні дані щодо втрат внаслідок бойових дій на сході України з початку АТО.

“Встановлена кількість втрат становить 9354 осіб, з них 2055 – загиблі, 7299 поранені військовослужбовці сил АТО”, – зазначив Матіос в ефірі каналу “112 Україна”.

Читайте також:
Про що не говорить держава. “Новинарня” з’ясувала
точні втрати в АТО всіх силових структур

СБУ оприлюднила офіційну кількість своїх загиблих і поранених на Донбасі

“Заградзагони ДНР”. При спробі дезертирувати з-під Авдіївки
бойовик убитий російським офіцером

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна