Прокурори готові надати докази того, що на конвой із ГРУшниками з Росії до суду готується напад

 

Російських спецназівців Головного розвідувального управління Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова, ув’язнених у Києві за скоєний теракт на Донбасі, сьогодні не привезли до Голосіївського райсуду столиці.
Військовій прокуратурі від оперативних підрозділів стало відомо, що на автомобіль конвою, який доправляє Александрова та Єрофєєва до суду, готується напад, і тому конвоювати їх у звичайному режимі до зали суду небезпечно. Про це повідомив журналістам прокурор Ігор Німченко.

Він зазначив, що в разі, якщо обвинувачувані відмовляться від участі у засіданні суду в режимі відеоконференції, при конвоюванні Александрова та Єрофєєва буде вжито спеціальних заходів безпеки.

“Доставка можлива, але за умови вжиття всіх необхідних заходів безпеки. Можливо, це буде інше приміщення, інша охорона, перевірка периметру навколо суду спеціальними підрозділами”, – припустив Німченко.

Інший прокурор Олександр Климович зазначив, що в разі потреби на вимогу суду прокурори готові надати докази того, що на конвой готується замах.

Своєю чергою адвокат Єрофєєва Оксана Соколовська заявила, що не вірить у версію про підготовку замаху на обвинувачуваних. Вона вважає цю ситуацію спробою затягнути час і усунути її від процесу.

Соколовська заявила, що днями в неї в слідчому ізоляторі у незаконний спосіб було вилучено документи, що становлять адвокатську таємницю і з якими вона прийшла до свого клієнта.
Захисниця додала, що документи їй все таки повернули, але висловила упевненість, що працівники відділу забезпечення слідчого ізолятора зробили з них копії.

Адвокат також зауважила, що виступає проти відеоконференції, оскільки є ризик, що на обвинувачуваних можуть чинити тиск у камері, і буде не видно, говорять вони під тиском чи ні.

Соколовська розповіла пояснила, що декілька днів тому суд першої інстанції відмовився брати її під варту в рамках іншої кримінальної справи, де вона виступає підозрюваною.
“Військова прокуратура чекає оскарження цього рішення в апеляційній інстанції, і колегія апеляційного суду вирішуватиме питання, щоб мене будь-яким чином видалити з цієї справи (російських спецнацівців). Тому я не вірю у версію прокуратури про замах”, – цитує Оксану Соколовську УНІАН.

Нагадаємо, що, 16 травня 2015 року сили АТО затримали в зоні бойових дій в Луганській області двох російських спецпризначенців – капітана Єрофєєва і сержанта Александрова.
Під час допиту Єрофєєв зізнався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу з 12 осіб, до складу якої входив Александров. Внаслідок нападу цієї групи під Щастям Луганської області загинув військовослужбовець ЗСУ Вадим Пугачов.

Наприкінці серпня 2015 року досудове розслідування стосовно Єрофєєва і Александрова було завершено. Російські ГРУшники обвинувачуються у вчиненні низки злочинів, зокрема, у веденні агресивної війни, створенні терористичної групи, терактах.
10 лютого суд продовжив арешт Єрофєєва і Александрова до 9 квітня 2016 року.

Сьогодні, 3 березня, засідання Голосіївського райсуду Києва у справі Єрофєєва та Александрова було перенесене на 9 березня через недоставку обвинувачуваних. Це вже друге перенесення слухання з такої причини.

Читайте також:
Останні судові дебати у справі Савченко: прокурор чомусь вважає, що вину Надії доведено

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна