США й Росія домовилися про умови припинення бойових дій у Сирії. Згадали й про Україну

 

Сполучені Штати Америки і Росія оприлюднили спільну заяву про припинення бойових дій у Сирії з 27 лютого.
Обговорюючи цю подію в телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним, президент США Барак Обама також наголосив на важливості виконання підтримуваними Росією бойовиками на Донбасі мінських домовленостей.

Текст заяви з умовами припинення вогню в Сирії викладено на сайті Державного департаменту США.

У заяві, серед іншого, сказано, що всі збройні формування, які мають бажання долучитися до мирного процесу, повинні до 12:00 за місцевим часом 26 лютого подати відповідні звернення представникам США або Росії.

Однак це не стосується угруповань, визнаних Радою Безпеки ООН терористичними організаціями – зокрема, таких як ІДІЛ та “Фронт ан-Нусра”.

Як повстанці, так і війська, підконтрольні президенту Сирії Башару Асаду, повинні заявити про свою готовність брати участь у мирних переговорах, відмовитися від спроб захоплювати непідконтрольні їм території, не заважати гуманітарним місіям та відмовитися від використання зброї, окрім випадків необхідності самооборони.

Також зазначається, що військово-повітряні сили Росії та Сирії повинні припинити бомбардувати позиції повстанців.

Як повідомила прес-служба Білого дому, президент США Барак Обама та президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові, ініційованій Кремлем, обговорили спільні зусилля щодо припинення бойових дій у Сирії.

Обама, зокрема, зазначив, що пріоритетом у питанні врегулювання кризи в Сирії та припинення військових дій між сирійським режимом і його союзниками з одного боку та озброєною опозицією з іншого є забезпечення позитивних відповідей від усіх сторін протистояння, а також взаємне виконання домовленостей і зосередження на знищенні ІДІЛ.

Принагідно Обама наголосив на важливості повного виконання об’єднаними російсько-сепаратистськими силами мінських угод, передусім що стосується припинення вогню й надання Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ повного доступу в зону конфлікту, включно з міжнародним кордоном.
Також президент США закликав до якнайшвидшого досягнення домовленості щодо проведення “у Східній Україні вільних і прозорих виборів, що відповідають стандартам ОБСЄ”.

Президент РФ Путін, у свою чергу, виступив зі спеціальним зверненням за результатами телефонної розмови з Обамою. Він, зокрема, описав процес виконання досягнутих домовленостей щодо припинення бойових дій у Сирії.

За словами Путіна, після того як до полудня 26 лютого Росія або США отримають від згодних на припинення вогню угруповань підтвердження такої готовності, російські та американські військові спільно на картах визначать території, на яких діють такі угруповання.

“Проти них бойові операції збройних сил Сирії, російських збройних сил і очолюваної США коаліції вестися не будуть. Опозиціонери, в свою чергу, зупинять бойові дії проти збройних сил Cирії та угруповань, які надають їм підтримку”, – заявив Путін.

“Що стосується ІДІЛ, “Джабхат ан-Нусра” та інших терористичних організацій, визнаних такими Радбезом ООН, –  вони з режиму припинення бойових дій повністю виключаються. Удари по нимх будуть завдаватися і далі“, – наголосив президент РФ.

“Росія проведе необхідну роботу з Дамаском – із легітимним керівництвом Сирії. Розраховуємо, що США те ж саме зроблять зі своїми союзниками і угрупованнями, які ними підтримуються”, – додав Путін.

Як повідомляє AFP, сирійська опозиція дала згоду на припинення вогню, якщо будуть дотримані гуманітарні “умови”.

Повідомляється, що лідери опозиції готові дати згоду на перемир’я за умови скасування облог, звільнення ув’язнених, припинення бомбардувань цивільного населення та надання йому гуманітарної допомоги.

 

 

Читайте також:
Внаслідок двох терактів ІДІЛ у Сирії загинули майже 180 людей.
Росія й США домовляються про мир

Операція в Сирії для Росії дешевша за окупацію Криму й Донбасу – чиновник РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна