У Криму арештували татар, які знімали на телефони обшук у їхнього активіста

 

В окупованому Сімферополі Київський районний суд міста заарештував 10 осіб, затриманих під час проведення обшуку в кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва.
Про це повідомляє 22 лютого російське відділення “Радіо Свобода“.

За інформацією журналіста Антона Наумлюка, затриманим присудили по 5 діб адміністративного арешту за “несанкціонований масовий захід”.

Активіста Мустафаєва звинуватили в демонстрації символіки забороненої в Росії “але не в Україні) організації “Хізб ут-Тахрір” в записах у соціальних мережах в липні 2014 року. Вранці 21 лютого біля нього вдома пройшов обшук.

Одночасно поліція затримала 10 осіб, з числа кримських татар, які знімали те, що відбувається, на смартфони та вели стрім-трансляції.

Судові засідання у їх справах тривали до півночі 21 лютого. Затримані скаржилися на жорстоке поводження з боку силовиків.

Ряд свідків, яких залучила поліція для доказу провини затриманих відмовилися від свідчень, заявивши, що навіть не читали протоколи свідчень, які їх змусили підписати оперативники.

Адвокат Еміль Курбедінов заявив, що розглядає дії правоохоронних органів як провокацію.

“Присутніх біля будинку Мустафаєва, де йшов обшук, людей несподівано попереджають, що розцінюють їх дії як несанкціонований мітинг, а коли вони починають розходитися, ловлять і досить жорстко затримують”, – зазначив захисник.

“Кримські татари завжди підтримують своїх співвітчизників, коли це необхідно, це взаємовиручка. Мабуть, силові структури вирішили натиснути на тих активістів, хто, на тлі відсутності в Криму незалежних ЗМІ, висвітлює в соціальних мережах обшуки і арешти серед кримських татар”, – прокоментував судові рішення адвокат.

Це не перший випадок, коли кримських татар, які зібралися під час проведення обшуків і затримань, переслідують у судовому порядку.

У травні в Бахчисараї відбулося відразу кілька обшуків, і тоді було затримано чотирьох жителів, підозрюваних в участі в “Хізб ут-Тахрір”. Згодом свідків роботи силовиків, які зібралися біля місць обшуків, піддали судовому переслідуванню за звинуваченням в організації несанкціонованого масового заходу.

Читайте також:
Затриманий ФСБ на межі з Кримом татарин Зайтуллаєв “дуже сумував за сім’єю”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна