Затриманий ФСБ на межі з Кримом татарин Зайтуллаєв “дуже сумував за сім’єю”

 

Затриманий російським ФСБ на адмінкордоні в Криму учасник організації “Аскер” Сеїт-Ібраїм Зайтуллаєв вже вісім днів перебуває в СІЗО №1 Сімферополя.
Про це розповіла мати затриманого Ліля в коментарі “Крим SOS”.

За її словами, Зайтуллаєва затримали в ніч з 9 на 10 лютого.

“Він (Сеїт-Ібраїм) зараз перебуває в СІЗО, щодо нього ведеться слідство. Я була в нього сьогодні (18 лютого), відвозила передачу. У нього є адвокат за призначенням – Тарас Омельченко. Толком я з ним не змогла поговорити, тому що поруч був конвой”, – сказала мама.

“На тему того, чому він вирішив іти [з підконтрольної Україні території] до Криму, ми не поговорили. Він просто сказав, що дуже сумував за сім’єю. Тут ще живе його дівчина”, – розповіла мати затриманого, яка проживає в Джанкої.

Про застосування тортур до Зайтуллаєва інформації немає.

“У всякому разі, на обличчі я не бачила слідів насильства. З того, що я чула сама: з ним розмовляють нормально. Сказати, що його залякують, не можу. Слідчий сказав, що йому можуть дати умовний термін, але це буде вирішувати суд”, – зазначила Ліля Зайтуллаєва.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 лютого з’явилася інформація про затримання прикордонниками з ФСБ Росії учасника кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджиха Сеїт-Ібраїма Зайтуллаєва.

В окупаційному управлінні ФСБ по Криму стверджують, що Зайтуллаєв намагався перетнути адміністративний кордон з анексованим півостровом з боку Херсонської області в обхід пункту пропуску. Щодо цього порушено кримінальну справу за статтею про незаконний перетин кордону (стаття 322 КК РФ).

Кореспондент “Радіо Свобода” Антон Наумлюк повідомляв у соцмережі, що бізнесмен та організатор батальйону імені Номана Челебіджиха та ГО “Аскер” Ленур Іслямов повідомив йому, що Зайтуллаєв входив до формування, але два місяці тому був “звільнений”.
Також Іслямов розповів, що Зайтуллаєв талановитий музикант, “дуже переживав наші проблеми і сумував за батьками”, мав намір вступати до технологічного інституту на території материкової України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна