Клімкін визнав, що Мінськ передбачає спершу вибори, а потім контроль над кордоном

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін визнав, що логіка Мінських домовленостей завжди передбачала, що Україна отримає контроль над кордоном лише після проведення виборів на Донбасі. Про це він сказав, відповідаючи на питання депутатів у Верховній Раді під час години запитань у п’ятницю, 21 жовтня.

При цьому Клімкін наголошує, що до моменту отримання Україною контролю над кордоном з РФ на відрізку ОРДЛО його контролюватиме ОБСЄ.

“Мінські домовленості ніхто не змінював і не дозволить їх змінювати не на нашу користь, і ніхто не дозволить змінювати відповідну черговість. Логіка Мінських домовленостей полягає в тому, що без моніторингу з боку ОБСЄ за кордоном, який має включати зокрема можливість ОБСЄ перебувати вздовж неконтрольованої ділянки кордону зі спеціальними базами, щоб були відповідні представники ОБСЄ на пунктах пропуску з нашого боку кордону і щоб було відповідне відеоспостереження, [інакше] ніякої реальної безпеки бути не може”, – сказав Клімкін.

“Інакше обговорювати питання виведення військ або зброї немає жодного сенсу”, – заявив міністр.

“Тому спочатку повний моніторинг з боку ОБСЄ, вироблення планів передачі кордону і на другий день після виборів – передача кордону українським прикордонникам. Така логіка була закладена з самого початку в Мінські домовленості і ніколи ніким не змінювалась”, – зазначив він.

Як відомо, раніше українська сторона підтверджувала таку логіку, зокрема пропонуючи введення на Донбас озброєної поліцейської місії ОБСЄ.
Однак останнім багато представників влади в Києві заявляли, що угоди передбачають спочатку виконання всього безпекового блоку, в тому числі й отримання повного контролю над україно-російським кордоном, а вже потім політичний блок, в тому числі і вибори в ОРДЛО.

Читайте також:
Геращенко розтлумачила слова Олланда про вибори на Донбасі
та запевнила, що жодних компромісів не буде

Україна отримає доступ до неконтрольованої частини кордону після виборів на Донбасі, – АП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна