ГПУ: Каськіва затримали в Панамі

 

Колишній народний депутат Владислав Каськів, керівник Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами часів президента Януковича, затриманий у Панамі. Про це на брифінгу в четвер, 18 серпня, заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

“Саме в цей момент ми отримали повідомлення про затримання в Панамі друга іспанського інструктора – пана Каськіва, який нами також оголошений у міжнародний розшук за статтею 191 (“розкрадання”) та інші службові злочини”, – сказав Луценко.

Як відомо, між Україною та Панамою діє угода про видачу правопорушників.

25 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Каськів оголошений у розшук. Йому повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 366 КК України. На той час Каськів перебував за кордоном.

Ішлося про розкрадання державних коштів у 2012-2013 роках – 7,5 млн. гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг з ТОВ “Глорія”, які виявилися фіктивними.

Як заявляв міністр Аваков, на стадії розслідування перебуває ще кілька епізодів діяльності Каськіва на значно більші суми розкрадання державних коштів.

Нагадаємо, під час Помаранчевої революції 2004 року Владислав Каськів був одним із лідерів так званої “жовтої” “Пори” – координатором коаліції громадських організацій України “Свобода вибору”, надалі став радником президента Ющенка (2005-2006) та головою політради “Громадянської партії “Пора”, блоку партій “Пора”-ПРП”.
Народний депутат України VI скликання від блоку “Наша Україна” – “Народна самооборона”, радник прем’єр-міністра Тимошенко з питань іноземних інвестицій (2009-2010).
У 2010-2014 роках Владислав Каськів перейшов на бік Януковича та обіймав посаду керівника Нацпроектів – очолював Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України. Жоден із проектів не було реалізовано (зокрема термінал із прийому скрапленого газу, швидкісний поїзд в аеропорт “Бориспіль” тощо), хоча інвестиції й державні кошти на це залучалися.

У 2012 році Каськів підписав угоду на 1 млрд. доларів з іспанською кампанією Gas Natural Fenosa щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт про термінал для поставок скрапленого газу. З’ясувалося, що цю людину звуть Жорді Сарда Бонвеї і він є лижним інструктором.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна