Порошенко розбудував армію, але обирає політичний спосіб повернення Донбасу й Криму

 

Президент Петро Порошенко висловив впевненість у безальтернативності Мінських домовленостей та політичного способу повернути Україні окупованій райони Донбасу і Крим.
Про це глава держави сказав увечері 8 травня під час виступу на акції “Перша хвилина Миру” в Музеї історії України у Другій світовій війні з нагоди Дня пам’яті та примирення.

“Я переконаний у вірності дій України і безальтернативності Мінських угод. Доказами є мирне небо над переважною більшістю території України, потужна світова солідарність з Україною, санкції, які запроваджені за невиконання Мінських угод. І те, що ворог зараз заблокований на далеких східних рубежах, – це теж ефективність Мінських угод”, – сказав президент України.

“Моя мета – політико-дипломатичним шляхом повернути Україні весь Донбас, а потім – Крим”, – заявив Порошенко, наголосивши, що для цього “простих рішень, на жаль, нема, але я з цієї складної дороги вертати не збираюся”.

Глава держави висловив думку, що “за два роки ми створили сучасне військо, яким має законне право пишатися кожен українець”.
За його словами, Збройні сили України, звільнивши більшу частину Донбасу, надійно тримають оборону на лінії зіткнення. “Ми виконуємо Мінські угоди, але наші воїни отримують, коли це необхідно, наказ відкривати вогонь у відповідь, дають відсіч провокаціям ворога”, – цитує Порошенка його прес-служба.

“Дуже ціную готовність наших солдат та офіцерів до виконання будь-якого завдання, їхню жертовність, бажання наступати до повного звільнення української території від російських окупантів. Та як Верховний Головнокомандувач маю брати до уваги всю сукупність факторів: військових, міжнародних, економічних, тощо.  І тому ми робимо ставку на політико-дипломатичний спосіб повернення тимчасово окупованих територій під державний суверенітет України”, – заявив президент.

Він підкреслив важливість санкцій проти Росії та наголосив на потребі їх посилення.

“Вітчизняна дипломатія  докладає всіх зусиль для продовження секторальних, економічних санкцій проти Російської Федерації, які були запроваджені на знак солідарності з Україною у складі світової проукраїнської коаліції Євросоюзом, США, Канадою, Австралією та багатьма іншими країнами. Час від часу в деяких європейських країнах лунають голоси про нібито неефективність санкцій. Що ж, якщо комусь вони видаються неефективними, то слід не знімати їх чи пом’якшувати, а, навпаки, – продовжувати і посилювати!” – сказав Петро Порошенко.

Водночас він зазначив, що вибори в окупованих районах Донбасу можна буде провести лише на базі українського законодавства та після досягнення чітких безпекових критеріїв.

“Будь-яким крокам з політичного врегулювання має передувати  відчутний прогрес в питаннях безпеки. Йдеться насамперед про реальне припинення вогню, хоча останнім часом ми спостерігаємо різке скорочення обстрілів. Реальне виведення російської військової техніки, а не те, що ми побачимо на так званому фейковому параді в Донецьку, який свідчить про те, що насправді нічого не виведено. Повний доступ ОБСЄ до всіх окупованих територій, включаючи лінію зіткнення і неконтрольовану ділянку україно-російського кордону. Лише потім можемо говорити про те, що можемо проводити місцеві вибори – лише у  повній відповідності до українського законодавства, і лише в повній відповідності до критеріїв та стандартів ОБСЄ”, – повідомив Петро Порошенко.

 

Читайте також:
Нуланд спростувала заяви депутатів про те, що США чекають виборів на Донбасі цього літа

У Мінську погодили повний “режим тиші” на Донбасі з нагоди Великодня

Москва хоче розвалити Мінський формат і дратується через Кучму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна