Москва хоче розвалити Мінський формат і дратується через Кучму

 

Кремль незадоволений Мінським форматом переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі і прагне цей Мінський формат розвалити.
Про це у своїй колонці на “Українській правді” написала перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко.

“Переконана, в рішенні про продовження санкцій проти країни-агресора, що його прийняв ЄС у грудні 2015 року, є і наш (учасників Мінського процесу від України) внесок. Саме тому Москва так незадоволена мінським форматом і прагне його розвалити чужими руками, позбутися учасників груп, дискредитувати нашу роботу”, – вважає Ірина Геращенко.

“Адже питання не в форматі, а виключно в безвідповідальності Російської Федерації. Агресивна і деструктивна позиція Москви сьогодні, по суті, заблокувала нормальну роботу Радбезу ООН, ОБСЄ, інших міжнародних організацій і робить безрезультатними будь-які міжнародні майданчики: чи то в Мінську, чи то в Нью- Йорку, чи у Відні”, – написала Геращенко.

“Тому питання стоїть не так в пошуку нових форматів чи розширенні нормандського формату та мінських груп, як в іншому: як примусити РФ шанувати норми міжнародного права і виконувати взяті на себе зобов’язання”, – додала вона.

У дописі згадується, що перше засідання чотирьох переговорних підгруп у Мінську – безпекової, з соціально-економічних питань, гуманітарних та політичних – відбулося рік тому, 6 травня 2015-го.
У переговорах за посередництва ОБСЄ беруть участь експерти та посадовці від України, Росії, окупованих районів Донецької та Луганської областей.

“Весь цей час росіяни не приховували роздратування українською делегацією. Правда, озвучували кремлівську позицію їхні підопічні “мирные ополченцы”.  І, якщо хочете знати мою особисту думку, найбільше їх дратували не так “націоналісти” Ірина Геращенко та Роман Безсмертний, як Леонід Кучма, який вміє сказати як відрізати”, – зазначила в колонці на “УП” Геращенко.

“У Тристоронній контактній групі Україну представляє Леонід Кучма, якому Кремль ніколи не забуде Тузлу, фактичний “з’ізд” з теми ЄЕП, зближення України з НАТО та інші вольнощі, які Москва завжди сприймала як зраду національних інтересів РФ, відмовляючись вірити в очевидне: всі українські президенти (окрім хіба що Януковича) апріорі захищатимуть національні інтереси України”, – написала Ірина Геращенко.

Читайте також:
У Мінську погодили повний “режим тиші” на Донбасі з нагоди Великодня

Бойовики в Мінську зірвали будь-який обмін полонених до травневих свят

Геращенко: У Білорусі – скандал через “чорні списки” ФСБ

Безсмертний оголосив про відставку з мінської групи на користь Аграрної партії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна