Надзвичайний Меджліс: реакція на заборону окупантами

 

Меджліс кримськотатарського народу після його незаконної заборони в окупованому Криму працюватиме у надзвичайному режимі та переїде до Києва. Про це заявив на брифінгу голова Меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров.

“Як тільки стала безпосередня загроза заборони діяльності Меджлісу… нами, членами Меджлісу кримськотатарського народу, були прийняті відповідні рішення, які мали вступити в силу з моменту, як таке злочинне неправомірне рішення було б винесене злочинним російським окупаційним судом”, – сказав Чубаров.

За його словами, 19 лютого члени Меджлісу при абсолютному кворумі прийняли рішення про надзвичайний режим діяльності. Це рішення не озвучувалося, оскільки чекали рішення суду в Криму.

Рефат Чубаров наголосив, що надзвичайний стан дозволить здійснювати “безперервну і повноцінну” діяльність Меджлісу.

Встановлено, що в такому стані будь-які дії щодо проведення позачергової сесії курултаю (чи його розпуску) або виборів членів курултаю, членів Меджлісу, інших органів управління в умовах тимчасової окупації Криму будуть вважатися нелегітимними.

Згідно указу Чубарова, головний офіс Меджлісу тепер розміститься в Києві.

“Рішення неправомірне і злочинне. Окупанти роблять усе, щоб розчавити кримських татар”, – сказав Рефат Чубаров про заборону Меджлісу російською судовою владою.

Реакція Києва

“Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з прийняттям незаконним судовим органом держави-окупанта Автономної Республіки Крим рішення щодо заборони Меджлісу кримськотатарського народу з огляду на визнання його діяльності екстремістською”, – йдеться у заяві-реакції МЗС України на заборону Росією Меджлісу.

Заборона Меджлісу — ключового органу національного самоврядування кримських татар, в основі діяльності якого лежить принцип ненасилля – стало черговим виявом грубого порушення окупаційною владою фундаментальних прав і свобод людини, в тому числі Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
Це безпрецедентне репресивне рішення стало черговим кричущим доказом системних переслідувань кримськотатарського народу у зв’язку з його принциповою позицією щодо російської окупації Криму, наголосили в МЗС.

“Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму”, – зазначено в заяві.

Водночас у відозві Михайлівської площі йдеться: “Покласти край системним порушенням фундаментальних прав і свобод людини в окупованому Криму, зупинити репресії і залякування можливо, лише змусивши державу-окупанта припинити агресію проти України та повернутися до безумовного дотримання міжнародного права та власних міжнародно-правових зобов’язань. У цьому зв’язку закликаємо партнерів України, зокрема ключових гарантів її безпеки згідно з Будапештським меморандумом, до активізації зусиль з метою започаткування міжнародного механізму з питань деокупації Криму”.

* * *

ОНОВЛЕНО. Президент Петро Порошенко засудив заборону Меджлісу кримськотатарського народу, назвавши її “злочинним рішенням, на яке повинен відреагувати весь цивілізований світ”.

Реакція Ради Європи

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Мужнієкс закликав скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

“Я дуже стурбований сьогоднішнім рішенням суду в Криму заборонити Меджліс, оголосивши його екстремістською організацією”, — зауважив Мужнієкс.

Комісар нагадав, що як вищий представницький орган кримських татар, Меджліс невіддільний від їх прагнень відновити свої позиції на півострові після десятиліть вигнання за радянських часів.

“Ототожнення його з екстремістською організацією відкриває шлях до стигматизації та дискримінації значної частини кримськотатарської громади. Я наполегливо закликаю до анулювання цієї заборони в інтересах захисту прав людини і соціальної згуртованості на півострові”, – наголосив комісар.

ОНОВЛЕНО. Генеральний секретар Ради Європи вважає, що заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу є загрозою для всіх кримських татар, і також закликає “владу Криму” скасувати це рішення.
Про це йдеться у заяві генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, оприлюдненій на сайті організації.

“Я дуже стурбований рішенням, ухваленим судом Сімферополя, про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу “екстремістською організацією” і заборону його діяльності”, – відзначив він.

Генсек РЄ нагадав, що у нещодавно підготовленому звіті делегації Ради Європи йшлося про те, що потенційна заборона діяльності Меджлісу “означатиме новий виток репресій проти кримських татар”.
На думку експертів РЄ, таке рішення може “значно збільшити ризик подальшого відчуження кримськотатарської спільноти та ізолювати її від решти населення, яке проживає на півострові”.

“…Тому я закликаю відповідні органи вжити необхідних заходів, щоб швидко скасувати це рішення (про заборону діяльності Меджлісу)”, – наголосив Ягланд.

Читайте також:
Текст резолюції: ПАРЄ закликала не лише Росію, і не тільки звільнити Савченко

Нагадаємо, 13 квітня підконтрольна Росії “прокурор Криму” Поклонська оголосила про припинення роботи Меджлісу кримськотатарського народу як “екстремістської організації”. Раніше, в лютому, вона подала з цього приводу позов до окупаційного “верховного суду” Криму .
18 квітня мін’юст Росії – ще до будь-яких рішень суду – вніс Меджліс кримськотатарського народу до переліку громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких зупинено в РФ “у зв’язку зі вчиненням ними екстремістської діяльності”.
Цей крок засудили Україна, велика кількість іноземних держав, міжнародних організацій і правозахисників.

Кримські татари вважають рішення окупаційної влади щодо Меджлісу переслідуванням і обмеженням прав корінного народу Криму.
Водночас речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про заборону діяльності Меджлісу кримських татар на півострові є “внутрішньоросійським” і Росія не збирається дослухатися до “рекомендацій” ззовні.

Читайте також:
Меджліс відкриє філії в Брюсселі й Вашингтоні. Поклонська: Туди їм і дорога

“Губернатор” Севастополя: Татар у Крим запустила Україна для українізації півострова

Від України на “Євробачення-2016” поїде кримська татарка Джамала

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна