У Криму забороняють Меджліс кримських татар як “екстремістську організацію”

 

Окуповаційний “прокурор Криму” Наталія Поклонська подала в російський “Верховний суд республіки Крим” позов про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу – найбільшої організації корінного населення півострова.
Як повідомила агенція ТАСС, Поклонська підписала заяву на підставі статті 9 федерального закону “Про протидію екстремістській діяльності”.

Призначена окупантами прокурор заявила, нібито від кримськотатарського населення “продовжують надходити звернення з проханням визнати протиправною і провокаційною діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, а також вжити заходів щодо заборони використання кримськотатарського національного прапора злочинцями, які здійснюють блокади і диверсії проти народів Криму”.

Копію позову Поклонська вручила заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялову.

“У зв’язку з тим, що голова Меджлісу Чубаров Рефат Абдурахманович переховується від органів слідства і знаходиться в даний час в розшуку за злочини, у вчиненні яких пред’явлені звинувачення; відповідно до ваших пояснень, ви представляєте інтереси Меджлісу в Криму, є першим заступником голови, я вам вручаю копії документів, заяву до Верховного суду Республіки Крим про заборону діяльності громадського об’єднання”, – сказала вона.

В МЗС України висловили обурення подібними діями окупантів і звернулися до Російської Федерації із закликом припинити репресії проти кримських татар.

“Сталінська політика проти кримських татар триває. Вимагаємо від РФ як окупаційної влади негайно припинити репресії”, – написала у “Твіттері” речник МЗС Мар’яна Беца.

Нагадаємо, раніше окупаційний Київський райсуд Сімферополя заочно обрав запобіжний захід у вигляді взяття під варту щодо колишнього голови Меджлісу, народного депутата України Мустафи Джемілєва, який є уповноваженим президента України у справах кримських татар.
Перед тим Джемілєву й голові Меджлісу Рефату Чубарову окупаційна влада заборонила в’їзд на півострів.

Внаслідок обшуків, проведених у 11-12 лютого у кримських татар у різних регіонах Криму, співробітники ФСБ Росії затримали 12 осіб. За словами адвоката, всі затримані підозрюються у зв’язках із “терористичною організацією”.

Крім того, 7 лютого невідомі кинули вибухівку в приміщення меджлісу в Херсоні.

Читайте також:
Європарламент закликав Кремль до переговорів щодо деокупації Криму у форматі “Женева+”

Джемілєв прогнозує швидкий розпад Росії і звільнення Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна