Геращенко: Інформація про розгляд безвізового режиму у вересні – недостовірна

 

У Європарламенті сподіваються на те, що розгляд питання безвізового режиму для України буде швидким і результативним. Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко за результатами засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС у Брюсселі.

“Найближчим часом має бути визначений доповідач від профільного комітету з питань свободи і юстиції з цього питанню, який доповідатиме на дебатах у ЄП. Наші колеги запевнили, що сподіваються на швидкий і результативний розгляд питання в Європарламенті”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Також, за її словами, українську делегацію запевнили, що хоча процедура й може тривати до трьох місяців, але, на думку євродепутатів, дебати відбудуться раніше.

“Тому інформація в деяких ЗМІ про те, що дебати відбудуться у вересні – недостовірна, такого рішення не приймалося, тим більше, що поки що немає доповідача”, – наголосила Геращенко, яка була співголовою на засіданні Комітету асоціації.

Водночас другий співголова засідання, депутат Європарламенту Анджей Пленкович, заявив, що для завершення всіх необхідних процедур, пов’язаних із розглядом пропозиції Єврокомісії про надання Україні безвізового режиму, ЄП необхідно мінімум три місяці.

“Що стосується Європейського парламенту, то ми докладемо всіх зусиль, щоб зробити це за мінімальний час і з максимальною ефективністю… Але мінімальний час для Європарламенту – це три місяці“, – цитує євродепутата УНІАН.

При цьому Пленкович наголосив, що розгляд пропозиції Єврокомісії надати Україні безвізовий режим “буде в Європарламенті одним із ключових питань”.

Раніше брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк у своєму “Твіттері” повідомив, що Європарламент, найімовірніше, голосуватиме за впровадження безвізового режиму з Україною та Грузією у вересні.

“Голосування в ЄП за безвізовий режим для України та Грузії може відбутися в липні, проте це буде складно. Вересень  – більш ймовірно“, – зауважив Йозвяк.

 

Як повідомляла Новинарня, 20 квітня Єврокомісія оголосила про подання законодавчої пропозиції щодо візової лібералізації для України.

За процедурами Євросоюзу, після цього пропозиція Єврокомісії має пройти процедуру узгодження між країнами-членами Євросоюзу та на рівні Європарламенту.

Процедура підготовки та розгляду документа в Європарламенті забирає не менше місяця (зокрема, має бути призначений доповідач, мають відбутись дебати та комітетські слухання). Після схвалення в Європарламенті акт має бути затверджений Радою ЄС.

Читайте також:
Глави МЗС 12 країн Євросоюзу закликали швидше надати Україні безвізовий режим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна