Лещенко запропонував себе на посаду генпрокурора

 

Народний депутат від Блоку Порошенка, член групи “Єврооптимісти” Сергій Лещенко висунув себе кандидатом на посаду генерального прокурора.
Про це Лещенко написав у соцмережі, відреагувавши на заяву голови фракції БПП Юрія Луценка про його готовність стати генпрокурором, якщо надійне відповідна пропозиція від президента.

“Юрій Луценко визнав, що обговорював із президентом Порошенком своє призначення на пост генпрокурора. Але оскільки Луценко не має юридичної освіти та стажу, то для його призначення треба буде міняти закон. Якщо так, то я теж офіційно оголошую, що готовий стати генеральним прокурором”, – вочевидь жартома заявив Лещенко.

“У мене теж немає юридичної освіти та стажу, але я вважаю, що готовий впоратися з цією роботою. Я 14 років займався антикорупційними журналістськими розслідуваннями – і, наприклад, кримінальне провадження проти Януковича, Клюєва й Ставицького у частині присвоєння «Межигір’я» базується на моїх документах і викриттях, які я здійснив за часів Януковича, ще будучи журналістом і які я передав слідству після Революції Гідності”, – зазначив депутат, який у БПП фактично представляє внутрішню опозицію до президента.

Лещенко зазначив, що на основі його розвідок Національне антикорупційне бюро відкрило кілька кримінальних проваджень проти тепер уже екс-депутата ВР від “Народного фронту” Миколи Мартиненка.

“Мною написано дві книги з викриття корупційних схем в Україні – починаючи з часів Лазаренка і закінчуючи Януковичем. Мої антикорупційні розслідування були відзначені міжнародними нагородами – норвезько-німецькою премією імені Герда Буцеріуса, премією Фундації репортерів (Польща), премією Національного демократичного інституту США і стажуванням у Фонді підтримки демократії на стипендії імені президента Рейгана та конгресмена Фассела.
Вважаю, що мій досвід і нульова толерантність до корупції допоможуть зробити з Генпрокуратури справжній незалежний орган захисту законності в Україні”, – додав Сергій Лещенко.

Відповідаючи на зауваження, що досі він обстоював на очільника ГПУ кандидатуру нинішнього начальника управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка, Сергій Лещенко зазначив: “Запропоную його на першого заступника”.

Читайте також:
Заслати Горбатюка подалі з Києва намагається претендент на трон ГПУ Столярчук, – ЗМІ

Нагадаємо, генпрокурор Віктор Шокін написав заяву про звільнення за власним бажанням 16 лютого. 29 березня його про відставку задовольнила Верховна Рада, а 3 квітня указ про звільнення Шокіна підписав президент.
На Банковій і в ГПУ розглядали варіанти з призначенням новим генпрокурором одного з лояльних нинішніх заступників глави ГПУ – Севрука або Столярчука. Однак ці пропозиції відкинула громадськість. Зокрема, родини загиблих майданівців пропонують новим генеральним прокурором Горбатюка, який веде слідство у справі злочинів проти Майдану.
Юрій Луценко – альтернативна пропозиція АП в кадрових розкладах після відставки прем’єра Яценюка і признчення на його місце Гройсмана.

Сьогодні Луценко заявив: “Так, я днями мав розмову з президентом стосовно мого бачення цієї справи (призначення генпрокурором). Не секрет у тому, що чинне законодавство не дозволяє мені бути кандидатом в генеральні прокурори.. Я відповів, що не хочу, але готовий”.
Раніше голова фракції БПП заперечував можливість свого призначення в ГПУ. Тепер він також зазначає, що законодавство вимагає від генпрокурора юридичної освіти і 10 років досвіду в юридичній сфері. “Якщо така пропозиція буде офіційно сформована президентом і депутати знайдуть можливість змінити законодавство, я готовий розглянути таку пропозицію”, – каже Луценко.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна