Агент ФСБ, який збирав розвіддані про ЗСУ на Миколаївщині, отримав 15 років тюрми

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент ФСБ, який збирав розвіддані про Сили оборони на Миколаївщині. Зловмисник намагався встановити точні координати базування українських захисників, які обороняють обласний центр.

Про це у п’ятницю, 19 квітня, повідомила пресслужба СБУ.

Насамперед його цікавили геолокації укріпрайонів та вогневих позицій підрозділів ЗСУ. Розвідувальна інформація потрібна була агресору для підготовки прицільних повітряних атак на місто із застосуванням дронів-камікадзе типу “шахед”.

Служба безпеки затримала зловмисника у лютому 2023 року, коли він намагався передати окупантам розвіддані про дислокацію оборонних об’єктів. За матеріалами СБУ суд призначив йому 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Як встановило слідство, зрадником є мешканець селища Врадіївка, якого ФСБ завербувала через заборонену соцмережу “Вконтакті”. У поле зору російської спецслужби він потрапив як активний користувач російських інтернет-ресурсів, де він писав коментарі на підтримку агресивної війни проти України.

Встановлено, що зловмисник комунікував з ФСБ через її “зв’язкового” з тимчасово окупованої частини території на сході України. Для виконання ворожих завдань агент на власному авто об’їжджав місцевість та приховано фіксував «потрібні» об’єкти на камеру телефону.

Під час обшуків у його помешканні вилучено комп’ютерну техніку та телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь РФ.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  •  ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  •  ⁠⁠чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Читайте також:
На Харківщині затримали інженерів-конструкторів стратегічного заводу, які намагались передати секретні українські розробки в РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.