Геніальне використання: давньоримська зброя допомагає ЗСУ знищувати російські вантажівки, — Forbes

Зупиняти й знищувати російські вантажівки Силам оборони України допомагає давньоримська зброя — так звані кальтропи. Їх українські бійці скидають з дронів.

Про це повідомляє видання Forbes.

“Це нове геніальне використання стародавньої зброї, яке створює проблеми для і без того перевантаженого російського ланцюжка поставок, зупиняючи транспортні засоби, щоб їх могли вразити дрони-бомбардувальники”, — повідомляє видання.

Кальтропи — це зброя, що складається з декількох з’єднаних зіркоподібно гострих сталевих штирів, спрямованих у різні боки. В який би бік вони не падали, одна точка завжди спрямована вгору. Використання такої зброї відоме ще щонайменше з 313 року до нашої ери, коли армія Александра Македонського використовувала її проти перської кавалерії.

Кальтропи в різних формах використовували протягом усієї стародавньої та середньовічної епохи, а також під час Другої світової війни.

Зараз же кальтропи, скинуті з дронів, дозволяють пробивати шини російським вантажівкам, які перевозять боєприпаси та продовольство армії РФ. Після цього вони можуть розбитися або ж зупинитися, що дозволяє знищувати їх прицільними ударами з БпЛА.

Нещодавно в соцмережах з’явилися відео, в яких росіяни скаржилися, що ЗСУ буквально засипають такими шипами прифронтові дороги.

Це простий і недорогий спосіб зупинити вантажівку.

Зазвичай російські військові перевозять запаси вночі, коли небезпека атак з FPV-дронів менша, але під час руху на високій швидкості ймовірність виявити на дорозі кальтропи невелика.

“Тактика скидання кальтропів з дронів, безсумнівно, надихне на створення безлічі інших нових методів. Дрони вже можуть встановлювати міни, наземні датчики і навіть невеликих роботів. Єдиним обмеженням є уява користувачів”, — додає Forbes.

Читайте також:
Сирський з Умєровим ознайомилися з новітніми розробками озброєння від українських виробників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна