У судді ліквідованого ОАСК Літвінової знайшли російське громадянство, – “Схеми”

Журналісти-розслідувачі з’ясували, що суддя ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва Аріна Літвінова має російське громадянство ще з 2002 року. Зараз вона має статус чинної судді.

Про це йдеться в матеріалі проєкту «Схеми», який опублікований у вівторок, 9 квітня.

Журналісти з’ясували, що російський паспорт Літвінова отримала ще у 2002 році у Єкатеринбурзі. На той час вона вже працювала суддею у Вищому арбітражному суді України. Причиною набуття громадянства стала «заміна паспорта громадянина СРСР», зазначають розслідувачі.

Нині ж російський паспорт Літвінової вважається недійсним, оскільки вона його мала замінити у 2022 році після досягнення 45-річчя. Однак «Схеми» підкреслюють — неотримання нових документів не означає втрату російського громадянства, позаяк порядок офіційного виходу із нього, відповідно до федерального закону «Про громадянство рф» передбачає окрему процедуру зі зверненням до органів російської влади.

У 2018 році Літвінова проходила кваліфікаційне оцінювання, і на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів збереглася анкета з відповідями судді. На запитання, чи має вона громадянство іншої держави, експрацівниця ОАСК відповіла: «Ні».

Окрім того, журналісти «Схем» знайшли російські паспорти у батьків судді. Мати Літвінової відмовилася спілкуватися з розслідувачем, а батько назвав журналіста «провокатором». Сама ж Літвінова теж назвала «провокацією» факт наявності у себе російського громадянства. На подальші дзвінки та повідомлення вона не відповідала.

Наразі Літвінова має статус чинної судді та отримує зарплату. Так, за 2023 рік вона заробила 1,6 млн гривень.

Читайте також:
Путін спростив порядок надання громадянства РФ усім мешканцям України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна