СБУ затримала у Чернігові очільника ВЛК, який “списував” ухилянтів з військового обліку

Служба безпеки України викрила у Чернігові очільника військово-лікарської комісії, який за хабарі “списував” ухилянтів з військового обліку, ексголову обласної ВЛК, який організував цю злочинну схему, і їхню спільницю.

Про це у вівторок, 9 квітня, повідомляє пресслужба СБУ.

За матеріалами слідства, фігурант був учасником злочинної схеми, яку організував колишній голова обласної військово-лікарської комісії Чернігівщини і якого СБУ задокументувала у лютому цього року. Також викрито їхню спільницю — посадовицю медкомісії Чернігівського військкомату.

Фігуранти організували видачу неправдивих медичних висновків, в яких прописували важкі “діагнози”” призовників. Потім ці документи направляли до військкомату з позначкою: непридатний до служби через “погане” здоров’я. Це дозволяло ухилянтам списатися з військового обліку і виїхати за кордон.

Встановлено, що фігуранти одержували з кожного клієнта до 5 тис. американських доларів.

На підставі зібраних доказів обом фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ⁠ ⁠ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань); ⁠ ⁠3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Дії очільника ВЛК додатково кваліфіковано за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Наразі він перебуває під вартою. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Також за матеріалами СБУ арештовано майно затриманого ексочільника обласної ВЛК. Йдеться про майже 1 мільйон доларів США, 4 квартири у Києві, Чернівцях і Чернігові загальною площею понад 400 квадратних метрів та земельні ділянки на Чернігівщині загальною площею близько 4 гектарів.

Читайте також:
Командир військової частини на Донеччині виплатив 3,5 млн грн “бойових” підлеглим, які не несли службу на передовій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна