Суддя Тандир, який збив нацгвардійця, хоче мобілізуватися

Святошинський райсуд Києва ще на два місяці продовжив термін дії запобіжного заходу судді Олексію Тандиру, якого звинувачують у ДТП на блокпості, що призвело до загибелі нацгвардійця. Сам він хоче мобілізуватися до війська.

Про це у четвер, 4 квітня, повідомляє “Суспільне”.

Тандира обвинувачують у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння 26 травня 2023 року, внаслідок чого загинув військовий Національної гвардії Вадим Бондаренко. Таким чином після 27 травня піде другий рік тримання під вартою обвинувачуваного.

Так, за словами прокурора Михайла Доманіцького, за цей рік ризики щодо зміни запобіжного заходу не зменшилися. Тому вкотре клопотали про тримання Тандира під вартою.

“Хочу нагадати головний ризик — переховування від суду. Наявний ризик щодо незаконного впливу щодо показів свідків та експертів. Він можливий внаслідок застосування інших запобіжних заходів. Є ризик щодо перешкоджання іншим чином розгляду кримінального провадження, зокрема і впливу на потерпілу сторону. Сторона обвинувачення враховує тяжкість покарання і вважає, що жоден інший більш мʼякий запобіжний не забезпечить виконання обовʼязків”, — додав прокурор Михайло Доманіцький.

Адвокат обвинуваченого Олег Юрченко вважає більшість ризиків безпідставними. Зокрема щодо впливу на свідків.

“Судом допитано усіх без виключення потерпілих, яким окрім критично негативного ставлення, жодних важливих подій про ДТП невідомо. Критично негативне ставлення потерпілих сформовано, як свідки самі зазначають, із засобів масової інформації. Нагадаю, що частина свідків повідомила про красу Макарівського району, спосіб приготування сосисок та овочів. Підтвердили, що Олексій Тандир не був у стані алкогольного спʼяніння. Інша частина не бачила безпосередньо ДТП”, — заявивив адвокат.

Представник потерпілої сторони Павло Теслюк на цю ремарку адвокатів підозрюваного заявив, що це спекуляції.

“Це спекуляція з боку адвокатів, адже для прикладу не всі показання свідків цитуються. Бо деякі звертали увагу, приміром, на наявність алкогольного спʼяніння у Олексія Тандира”, — сказав Павло Теслюк.

Також адвокати судді Олексія Тандира звернулися до суду з клопотанням випустити їхнього підзахисного з-під варти. Аргументували це тим, що Тандир хоче мобілізуватися до війська.

“Тандир Олексій Віталійович є офіцером запасу. Суспільний інтерес був закріплений тим, що Тандир мав би замінити того хлопця і захищати. Тандира було визначено обмежено придатним у мирний час і придатним у воєнним”, — сказав адвокат Тандира Олег Юрченко на засіданні суду.

Своє бажання воювати Олексій Тандир висловив ще три місяці тому (грудень 2023 року). Сьогодні ж на засіданні він аргументував свою позицію:

“Суспільство сходиться на тому, що мобілізація має бути добровільна. Це питання виникло у мене як тільки справа була передана до суду. Я звертався до громадських організацій, які зв’язувалися з частинами. І одна з них дала згоду. Це бойова частина у Ніжині”, — сказав Тандир.

Раніше Тандир звертався також до прокурора Михайла Доманіцького з проханням подати клопотання про його мобілізацію до війська. Згодом під час засідань прокурор зазначав, що закон не зобов’язує його це робити, однак він уже зібрав частину документів.

Тим часом джерело журналістів “Суспільного” з офісу генпрокурора повідомило, що Доманіцький не планує подавати клопотання про мобілізацію Тандира.

“Прокурору так і не вдалося отримати інформацію щодо придатності чи непридатності обвинувачуваного: якщо раптом він обмежено придатний, то він сидітиме в тилу. Крім того не забуваємо про ризики, їх пан Доманіцький оголошує щоразу під час клопотання щодо продовження запобіжного заходу, а це зокрема і ризик переховування і ризик впливу на свідків. Тому позиція прокурора досить чітка і зрозуміла”, — сказав співрозмовник.

Також, як відомо, згоду на мобілізацію обвинувачуваного обов’язково має дати потерпіла сторона. Родичі загиблого в аварії нацгвардійця — проти. Під час засідання 13 лютого брат загиблого Вадима Бондаренка, зокрема, заявляв:

“Пане суддя, мобілізація була і до смерті мого брата. Я і моя сімʼя вважаємо, що спочатку треба відповісти за скоєне, а потім уже мобілізуватися і йти до армії”, — зауважив Олександр Бондаренко.

Суд відмовив стороні захисту у задоволенні клопотання про мобілізацію підозрюваного. І залишив Тандира у СІЗО ще на два місяці — до 2 червня.

Після обрання запобіжного заходу планувалося продовження допиту свідків, однак через відсутність адвокатки Тандира — Ірини Бовнегри, судове засідання перенесли на 17 квітня 2024 року.

Тандиру загрожує до 10 років увʼязнення.

Передісторія

У ніч на 26 травня 2023 року, вже після початку комендантської години, суддя Олексій Тандир за кермом збив нацгвардійця Вадима Бондаренка на блокпосту у Києві. Від отриманих травм 23-річний чоловік помер.

У Вадима Бондаренка сиротами стали троє дітей. Батько та брат нацгвардійця на фронті захищають Україну.

За інформацією з джерел у правоохоронних органах, суддя був напідпитку, проте відмовився здавати тест на вживання алкогольних чи наркотичних речовин.

27 травня Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання під вартою голови Макарівського районного суду Олексія Тандира. Цього ж дня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня 2023 року без можливості внесення застави.

19 червня Київський апеляційний суд залишив суддю Тандира під вартою.

Судово-психологічна експертиза підтвердила, що суддя Олексій Тандир перебував на момент ДТП у стані алкогольного сп’яніння. акож встановлено, що в момент ДТП авто рухалося зі швидкістю 100 км/годину.

Водночас адвокатка судді важає висновок щодо сп’яніння передчасним, оскільки, за її словами, стороні захисту не було відомо про проведення експертизи, і відповідну інформацію захист дізнався зі ЗМІ.

17 липня Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід Тандиру. За рішенням суду, він перебуватиме під вартою до 26 серпня 2023 року без визначення застави. Згодом суд неодноразово продовжував цей термін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна