Реєстр збитків від агресії РФ розпочав прийом заяв

Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України (скорочена назва англійською – RD4U), розпочинає прийом заяв про відшкодування збитків, спричинених російською агресією.

Про це повідомили у пресслужбі реєстру 2 квітня.

Реєстр збитків починає свою роботу поетапно. З 2 квітня розпочнеться прийом заяв в одній категорії – пошкодження або знищення житлової нерухомості.

Інші категорії запустять протягом року, але велика кількість із них – особливо категорії заяв від осіб, які найбільше постраждали від війни, а також заяв, пов’язаних з пошкодженням або руйнуванням об’єктів критичної інфраструктури України, – відкриються вже через кілька місяців.

“Реєстр прийматиме заяви від людей, бізнесу та держави Україна стосовно більш ніж 40 категорій шкоди, включаючи втрату життя, тілесні ушкодження, тортури та сексуальне насильство, примусову депортацію, втрату майна та іншу економічну шкоду, а також шкоду, завдану історичній та культурній спадщині та навколишньому середовищу”, – ідеться у повідомленні.

Реєстр очікує на подання безпрецедентно великої кількості заяв – від 6 до 8 мільйонів. Лише в першій категорії, яка відкрилась сьогодні, Реєстр передбачає, що отримає від 300 до 600 тисяч заяв про відшкодування.

З перших днів можливість подання заяв до Реєстру матимуть ті, хто звертався з заявою про пошкоджене чи знищене майно за програмою “єВідновлення”, зафіксував шкоду в Реєстрі знищеного та пошкодженого майна та отримав Акт огляду від місцевої влади.

Але вже за кілька тижнів подати заяву зможе кожен власник зруйнованого житла – в тому числі й на тимчасово окупованих територіях.

“Сьогодні ми робимо величезний крок у справі відновлення справедливості та відшкодування збитків, завданих Україні та українцям війною. Відтепер Реєстр збитків для України перетворюється з концептуальної ідеї у практичний інструмент.

Це не просто база даних, через систематичне документування кожного випадку, ми покладаємо основу для процесу, який дозволить світу побачити масштаби збитків, завданих Україні, і забезпечить, щоб кожен, хто постраждав, отримав справедливе відшкодування”, – заявив виконавчий директор Реєстру збитків для України Маркіян Ключковський.

Читайте також:
У Рейк’явіку 43 держави схвалили угоду про реєстр збитків від агресії РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна