У Рейк’явіку 43 держави схвалили угоду про реєстр збитків від агресії РФ

На саміті Ради Європи в Ісландії підписали угоду про реєстр збитків від агресії РФ.

Про це повідомляє в середу, 17 травня, “Європейська правда”.

Угода, що буде підписана як договір Ради Європи, передбачає залучення також держав з-поза меж організації. Водночас окремі члени РЄ можуть також утриматися від підписання.

Станом на зараз створення реєстру збитків, що буде розташований у Гаазі, підтримали або пообіцяли підтримку після завершення внутрішніх процедур 43 держави, у тому числі усі держави G7 (включаючи США, Канаду та Японію, що не є членами Ради Європи). У складі Ради Європи – 46 членів. 7 держав-членів РЄ вирішили не долучатися до даної “антиросійської” домовленості.

Договір передбачає створення бази даних для фіксації доказів втрат або збитків, завданих державі Україна, фізичним та юридичним особам через протиправні дії РФ, починаючи 24 лютого 2022 року. Також у цю базу даних будуть вносити фінансові претензії постраждалих до РФ. Передбачається, що узгоджені та підтверджені претензії будуть реалізовані згодом, коли міжнародна спільнота узгодить механізм компенсації та джерела його наповнення.

У офіційно підписаних в Рейк’явіку документах є посилання на цей майбутній механізм з позначенням того, що його ще мають узгодити.

Контекст

На відміну від самітів лідерів Євросоюзу, G7 чи G20, які є регулярними подіями, в історії Ради Європи з часу її створення у 1949 році такі саміти відбувалися лише тричі: у Відні 1993-го, в Страсбурзі 1997-го та у Варшаві 2005 року.
У травні 2022 року генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич запропонувала зібрати четвертий саміт глав держав та урядів у зв’язку з війною Росії проти України.
У листопаді 2022 було оголошено, що 4-й саміт РЄ відбудеться у Рейк’явіку. Дати проведення – 16-17 травня 2023 року.

Читайте також:
В Ісландії стартував 4-й в історії саміт Ради Європи: у центрі уваги – війна в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна