В Ісландії стартував 4-й в історії саміт Ради Європи: у центрі уваги – війна в Україні

У столиці Ісландії Рейк’явіку через російську агресію проти України вперше за 17 років відбувається саміт Ради Європи: президент Володимир Зеленський у своєму зверненні закликав партнерів зміцнити українську ППО, зокрема за допомогою західних винищувачів, а президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн закликала всіх підтримати українську “формулу миру” як “безальтернативну”.

Про це пише “Європейська правда“.

На саміті, який організовує Ісландія, що головує в Комітеті міністрів Ради Європи, зібралися лідери 46 держав – членів. Це всього лише 4-й саміт РЄ в історії, і присвячений він основним цінностям Ради Європи та підтримці України через конкретні заходи, спрямовані на досягнення справедливості для жертв російської агресії.

“Очно” від України у саміті бере участь прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Зеленський: Україні потрібні винищувачі

У своєму зверненні до учасників саміту президент України нагадав, що під час ракетного удару в ніч проти 16 травня наша протиповітряна оборона збила 100% ракет, запущених Росією. Він наголосив, що цьому сприяли системи ППО, передані західними державами.

“Рік тому ми не могли збити більшість ракет терористів, особливо балістичних. І коли я запитую, чи зможемо ми це зробити зараз, коли ми об’єднані і сповнені рішучості захистити життя, відповідь така: ми, в єдності, викладатимемося на сто відсотків у будь-якій справі”, – зазначив Зеленський.

Він наголосив, що територія України велика. Тому щоб такі результати протиповітряної оборони “стали правилом”, українським Силам оборони потрібні додаткові системи ППО і ракети, а також винищувачі, “без яких жодна система ППО не буде досконалою”.

“І я впевнений, що ми до цього дійдемо. Сто відсотків мають бути орієнтиром для нас. Нуль відсотків маємо залишити агресору!” – підкреслив Зеленський.

Фон дер Ляєн: підтримаймо “формулу миру” України

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму виступі серед іншого нагадала про те, що жертви російської агресії в Україні з’явилися не лише після повномасштабного вторгнення. Вона  також пов’язала агресію РФ та злочини під час на Революції гідності.

“Це почалося з перших жертв, застрелених на Майдані… Це почалося з російського вторгнення у Крим та на Донбас”, – заявила вона.

Фон дер Ляєн також наголосила, що основою миру в Україні має стати встановлення справедливості. А отже, необхідно підтримати той шлях до миру, який пропонує саме Україна – так звану “формулу миру Зеленського”

“Ми не будемо нічого вирішувати про Україну без України… Українська формула миру – це основа їхнього шляху до миру. Саме тому я закликаю всіх нас всіх її підтримати, об’єднавши зусилля”, – додала очільниця Єврокомісії.

Дуда: на знищенні України Росія не зупиниться

А президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що ціллю розгорнутої Росією війни є не лише Україна.

“Цей саміт відбувається під час найбільшої атаки на демократію з часів падіння тоталітарного режиму. І метою РФ є не лише підкорення України. Плани Путіна включають деконструкцію всього світового порядку. Росія прагне створити світ нового типу, в якому демократія втрачає сенс, права людини стають фасадом, а значення має лише гола сила”, – підкреслив Дуда.

Він також підкреслив важливість підписання договору про реєстр збитків від агресії, запланованого під час саміту. “Реєстр важливий, щоб компенсувати втрати тих, хто постраждав від російської агресії”,  – заявив президент Польщі, висловивши впевненість, що цей договір також прокладає шлях до миру.

Макрон: долучайтеся до розробки реєстру збитків, завданих Україні Росією

Про міжнародний реєстр збитків, завданих агресією Росії проти України, у своєму виступі говорив і президент Франції Емманюель Макрон.

За його словами, РЄ у вівторок, 16 травня, вже створила такий реєстр.

“Рада [Європи] знову стає на чолі сторони жертв агресії”, – наголосив Макрон, закликавши всі держави “активно долучатись до розробки” реєстру.

Окремо він закликав Раду Європи посприяти створенню ста психологічних центрів під егідою Банку розвитку РЄ, які б допомагали постраждалим у результаті російської агресії.

Як відомо, реєстр збитків від російської агресії діятиме в Нідерландах. У ньому реєструватимуться докази шкоди та позови про відшкодування шкоди або поранень. Реєстр буде відкритий для фізичних і юридичних осіб, а також для Української держави, включно з регіональними та місцевими органами влади, державними або контрольованими державою підприємствами.

Контекст

На відміну від самітів лідерів Євросоюзу, G7 чи G20, які є регулярними подіями, в історії Ради Європи з часу її створення у 1949 році такі саміти відбувалися лише тричі: у Відні 1993-го, в Страсбурзі 1997-го та у Варшаві 2005 року.
У травні 2022 року генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич запропонувала зібрати четвертий саміт глав держав та урядів у зв’язку з війною Росії проти України.
У листопаді 2022 було оголошено, що 4-й саміт РЄ відбудеться у Рейк’явіку. Дати проведення – 16-17 травня 2023 року.

Читайте також:
Президент ПАРЄ Кокс радить Україні провести вибори навіть під час воєнного стану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна