Федоров сказав, коли на полі бою з’являться дрони зі штучним інтелектом

Україна завершує перший важливий крок у застосуванні штучного інтелекту (ШІ) в безпілотних апаратах. Ця технологія знаходиться на стадії тестування, а перші такі дрони можуть з’явитися на полі бою до кінця цього року. Щоправда, не у великій кількості.

Про це заявив міністр цифрових технологій України Михайло Федоров в інтерв’ю німецькому виданню Welt, цитує “Укрінформ“.

“Технологічно я не бачу в цьому проблеми. Її можна швидко вирішити. Наступний крок – зв’язок дронів. Безпілотники утворюють зграї, щоб вражати ворожу техніку. Але для виконання цього завдання спочатку необхідно вирішити попередні завдання: радіочастотне планування, цільовий інструктаж та інше”, – зазначив він.

Загалом безпілотники вже частково замінюють артилерію. Україна порівняно з минулим роком в десятки разів збільшила виробництво БПЛА далекої дії. Більшість використовуваних дронів мають радіус дії від 700 до 1000 кілометрів.

“Але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1000 кілометрів”, – наголосив Федоров.

Міністр зазначив, що у планах – перевиконати завдання виробити мільйон безпілотників. Це стосується різних типів безпілотників: FPV, розвідників, транспортних, бойових, камікадзе, морських і наземних тощо. Також зараз активно закуповуються наземні платформи.

Нині також активно ведеться робота над розробкою засобів радіоелектронної боротьби, спеціальних антен, що використовуються для дронів.

“Ми повинні будувати власну систему радіоелектронної боротьби та протидіяти заходам електронного втручання ворога, щоб покращити продуктивність наших дронів. Це передбачає чіткі технічні завдання для виробників, постійний контроль за розгортанням на полі бою та швидку логістику. Технологічна війна прискорює розвиток загалом і вимагає швидкої реакції”, – заявив Федоров.

Читайте також:
Україна наздогнала РФ у виробництві аналогів “шахедів”, – Мінстратегпром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна