Розслідувачі з “Телебачення Торонто” встановили потенційних відповідальних за розстріл українських військовополонених на “Зеніті”: обоє були громадянами України

Розслідувачам з “Телебачення Торонто” вдалося ідентифікувати двох потенційних відповідальних за розстріл поранених українських військових на позиції “Музей”, що входить до “Зеніту”, під час виведення військ з Авдіївки 15 лютого — командирів бригади, яка першою заходила на “Зеніт”.

Про це йдеться у розслідуванні, опублікованому 31 березня.

“На відео (поширеному російськими пабліками — “Н”) немає моменту самого розстрілу, тому ми не можемо ідентифікувати тих, хто розстріляв українських військових. Але ми змогли ідентифікувати тих, хто несе пряму відповідальність за цей злочин — командирів бригади, яка першою заходила на “Зеніт”, — повідомили розслідувачі.

Перший — 44-річний комбат стрілецького батальйону 1-ї слов’янської бригади, уродженець міста Шахтарська Донецької області Дмитро Миколайович Вербій на псевдо Гермес. Другий — 29-річний командир другої роти 1-го стрілецького батальйону, уродженець селища Старобешеве Донецької області Микола Олександрович Ткач на псевдо Жарік. Він також брав участь у захопленні “Зеніту” й розповідав, що поранені українські військові залишилися для прикриття в бункері. У 2023 році Ткач отримав від міністра оборони РФ Сергія Шойгу звання “Героя Росії”.




Контекст

Як писала “Новинарня“ раніше, 18 лютого проєкт DeepState повідомив про те, що російські окупанти розстріляли шістьох полонених українських воїнів на позиції “Музей” колишньої в/ч “Зеніт” в Авдіївці.

“Побратими впізнали бійців з відео, яке нещодавно поширилося московитами у мережі. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні гаража №1. “Музей” знаходився на території колишньої в/ч “Зеніт”. Через те, що позиції декілька днів були в оточенні, всім, хто був ходячий, довелося з боєм прориватися до основних сил. На жаль, було четверо неходячих хлопців (поранені) та двоє ще ходячих, які не мали шансів без евакуації пробитися”, — зазначалося в повідомленні.

Як припускає DeepState, росіяни розстріляли українських військових 15 лютого, щойно зайшли на позицію.

Згодом журналіст, редактор інтернет-видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов оприлюднив список із шістьох прізвищ, зазначивши, що це імена “шістьох важко поранених українських військовослужбовців 110-ї механізованої бригади, яких залишили під час прориву з опорного пункту “Зеніт” під Авдіївкою 14 лютого”: Павлов, Дубницький, Барановський, Савосік, Житник, Зінчук.

За його словами, на відео із п’ятьма загиблими військовослужбовцями, яке виклали в мережу російські джерела, родичі опізнали трьох військових, що їх залишили пораненими на “Зеніті”: Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника.

“Таким чином, російські військові розстріляли безпомічних неозброєних поранених, яких захопили у полон, і які не могли пересуватись.

Про долю трьох інших поранених, які потрапили у полон на “Зеніті”, поки що нічого не відомо. Опізнати усі тіла на російському відео неможливо”, – додав Бутусов.

Згодом у ЗСУ заявили, що перевіряють обставини загибелі полонених українських військовослужбовців на позиції “Музей”, що входить до “Зеніту”.

Про це “Новинарні” повідомили у відділі зв’язків із громадськістю оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” в неділю, 18 лютого, у відповідь на прохання прокоментувати резонансну інформацію про розстріл росіянами шістьох поранених військовополонених під час виведення військ з Авдіївки.

“Збройні сили України перевіряють обставини загибелі українських полонених військовослужбовців під час виходу з позиції “Зеніт”.

Перевірка має також ідентифікувати загиблих військовослужбовців, зображення яких поширюються на російських пропагандистських ресурсах. Нагадаємо, що командування оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” повідомляло, що деяка кількість українських військовослужбовців потрапила в полон під час виходу з Авдіївки”, – зазначили в ОСУВ “Таврія”.

Як писала “Новинарня“, 16 лютого 2024 року командувач ОСУВ “Таврія” Олександр Тарнавський повідомив, що задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки командування ухвалило рішення відвести Сили оборони з позиції “Зеніт” на південно-східній околиці Авдіївки.

Читайте також:
В ОСУВ “Таврія” прокоментували втрати Сил оборони під час виходу з Авдіївки

Вихід ЗСУ з Авдіївки

О 2-й годині ночі в суботу, 17 лютого, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що підрозділи сил оборони України під тиском російського наступу виведені з міста Авдіївка Донецької області. Оточення не допущено.

“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах”, — йдеться в повідомленні головкома.

“Наші воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці. Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій. Життя військовослужбовців — найвища цінність”, — зазначив Сирський.

“Авдіївку ми все одно повернемо”, — додав генерал-полковник.

Про вихід з Авдіївки повідомив також командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

“Відповідно до отриманого розпорядження, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції”, — сказано в повідомленні командувача ОСУВ у телеграмі.

“У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення”, — зазначив бригадний генерал Тарнавський.

“Оточення не допущено, особовий склад виведено, наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах”, — наголосив командувач.

У попередніх повідомленнях про бойові дії в місті, яке поступово захоплює російська армія, командувач Олександр Тарнавський визнав залишення позиції “Зеніт” на південній околиці міста та факти потрапляння українських воїнів у полон.

Промислове місто Авдіївка на північ від Донецька залишалося під контролем українських сил із початку російської агресії проти України в 2014 році. Із жовтня 2023 року ворог почав масовані штурмові дії на півночі та півдні Авдіївки, які досягли апогею в середині лютого 2024 року. В цей час було перерізано головну логістичну артерію до міста в районі коксохімічного заводу. Під час наступу на Авдіївку ворог зазнавав величезних втрат.

Читайте також:
Від початку і до завершення оборонної операції: 3-й полк ССО показав унікальні кадри боїв за Авдіївку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна