“Сенсація – Леліва”: історики виявили шляхетський родовий герб автора українського гімну Павла Чубинського

Український геральдист встановив родовий герб поета, етнолога і фольклориста ХІХ ст. з Київщини Павла Чубинського – автора тексту гімну “Ще не вмерла Україна”. Це герб Леліва, який використовувала шляхта Литви, Польщі та України.

Про це в суботу, 30 березня, повідомив у фейсбуці історик, військовослужбовець, речник Генерального штабу ЗС України Андрій Ковальов.

“Мій вчитель і наставник Сергій Миколайович Лисенко, заступник голови Українського геральдичного товариства і член Національної спілки краєзнавців України, розшукав герб родини автора українського національного гімну «Ще не вмерла Україна» Павла Платоновича Чубинського. Павло Чубинський походив зі шляхетного лицарського роду, який мав герб Леліва”, – написав Ковальов у фейсбуці.

Він зазначив, що виявлення герба Чубинського є “сенсацією”.

Герб Леліва. Джерело: Вікіпедія

Історик зазначає: Леліва (Leliwa) – шляхетський герб, який вперше згадується у документах 1324 року. Герб має у синьому полі золотий півмісяць рогами догори, над яким розташована срібна 6-променева зірка. У клейноді хвостове віяло павича, на тлі якого, як і на щиті, зображено золотий півмісяць і срібну зірку.

Після Городельської унії 1413 року ряд гербів, в тому числі й Леліва, були офіційно закріплені за представниками литовської шляхти, та відбулося зрівняння прав шляхти католицького віровизнання Королівства Польського та зокрема православної шляхти Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтійського.

За умовами унії цей герб польські шляхтичі Ян Тарновський та Ядвіга з Леженєц передали в користування роду старости Віленського Монивида.

Пізніше герб використовували 830 родів із Білорусі, Литви, Польщі та України, зокрема Адамовичі, Глебовичі, Добрянські, Дорогостайські, Єльці, Заберезинські, Заглинські, Маниведовичі, Олехновичі, Пілецькі, Сенявські, Сташкевичі, Тарновські, Тишкевичі, Чапські.

“І, як тепер виявляється, й Чубинські!” – зазначає історик.

Поет Павло Чубинський

В Україні герб виступав як основа або елемент гербів міст Тернопіль, Теребовля (герб Тарновських), Копайгород (герб М’ясковських), Гранів, Завалів, Миколаїв на Поділлі (герб Синявських).

“І логічно, щоб герб Леліва став гербом села Чубинське біля Борисполя на Київщині, яке було родовим маєтком автора – українського національного гімну”, – висловив побажання історик і військовий.

Читайте також:
30 років тому Рада затвердила Державний Гімн: цікаві факти про “Ще не вмерла…”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна