РФ може наводити удари по Україні через супутники – МОУ готує механізми для протидії космічній розвідці у війні

Російська Федерація може наводити удари по Україні через супутник. Унаслідок цього Міністерство оборони України готує механізм обмеження розвідувальних космічних можливостей країни-агресора.

Про це ідеться на сайті оборонного відомства.

Від початку повномасштабного вторгнення зафіксовано понад сотню випадків, коли супутник робив знімки конкретної території, а за декілька днів це місце атакували російські військові. Після обстрілів супутник знову робив знімки для фіксування наслідків. Це може свідчити про те, що окупанти купують супутникові знімки через компанії-посередники.

“Майже щодня Росія завдає ударів по території України. Для пошуку цілей та для перевірки результатів ударів Росія використовує супутникові дані”, – розповіла заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко американському виданню The Atlantic.

За її словами, західні санкції діють, а космічні розвідувальні спроможності РФ знижуються. Тому, як припускають експерти, ворог може шукати додаткові можливості та купувати космічні знімки через сторонні компанії, зокрема й західні.

“У цьому контексті одним із рішень може бути обмеження супутникової зйомки над Україною. Ми готові запропонувати механізм, що не вплине на розвиток ринку і стане вирішенням цієї ситуації”, – зазначила Черногоренко.

Міністерство оборони опрацьовує міжнародні нормативно-правові механізми та запропонує конкретні кроки для протидії застосування космічної розвідки у війні проти України.

Читайте також:
МОУ та DeepStateUA домовились про швидкий обмін інформацією про зміни на фронті: підписано меморандум

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна