Латвія долучається до чеської ініціативи із закупівлі 800 тисяч снарядів для України: зібрано майже всю суму

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс повідомив, що його країна долучиться до ініціативи Чехії із закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів для України.

Про це він повідомив у твітері у середу, 6 березня.

“Латвія приєднається до чеської ініціативи, запропонованої президентом (Чехії – ред.) Петром Павелом, щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України”, – написав голова латвійського міноборони.

“Це критично важливий ресурс для перемоги над Росією, і ми повинні зробити все можливе, щоб підтримати Україну. Razom do peremogi!” – додав він.

Як пише Bloomberg із посиланням на обізнане джерело, союзники України вже зібрали майже все фінансування, необхідне для реалізації ініціативи Чехії щодо закупівлі снарядів. Очікується, що вже на поточному тижні міністри оборони і закордонних справ ЄС зберуться, щоб обговорити деталі.

Джерела видання стверджують, що боєприпаси можуть бути доставлені в Україну впродовж кількох тижнів. Точні терміни залежатимуть від контрактних зобов’язань і графіків поставок, і можуть зміститися.

За оцінками, які наводить Bloomberg, Україні потрібно щонайменше 200 тисяч боєприпасів на місяць, щоб продовжувати боротьбу з російськими військами.

Як писала “Новинарня“, на Мюнхенській безпековій конференції президент Чехії Петр Павел заявив, що Чехія знайшла до 800 тисяч артилерійських снарядів стандартного калібру НАТО, які можна за кілька тижнів відправити в Україну, якщо знайти кошти на їх закупівлю.

Чеське Міністерство оборони згодом повідомило, що координує зусилля і заручилося попередніми зобов’язаннями з боку Канади і Данії, а також інших країн, які не захотіли, щоб їх називали.

Публічно про участь заявили Нідерланди, які передали на закупівлю боєприпасів 250 мільйонів євро, і Бельгія, яка виділяє на це 200 мільйонів євро. Також про підтримку ініціативи заявили Франція і Німеччина.

Читайте також:
Литва долучиться до чеської ініціативи щодо боєприпасів для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна