Франція приєднується до чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про приєднання країни до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для Збройних сил України та пошуку фінансування проєкту.

Про це він заявив у Празі на спільній з президентом Чехії Петром Павелом пресконференції у вівторок, 5 березня, передає “Укрінформ”.

“Ми будемо звертатися до третіх, неєвропейських країн із проханням надати ресурси для задоволення короткострокових потреб України в боєприпасах”, – заявив французький лідер.

Він нагадав, що ініціатива полягає “у пошуку боєприпасів там, де вони є, і сумісні з обладнанням, яке ми доставили”.

“І ми розпочали роботу, яку раніше, скажімо, проводили окремо. Це більш ефективна форма співпраці. Тому ми це підтримуємо і готові долучатися”, – заявив Макрон.

За його словами, з огляду на потреби України європейські країни мають вийти за рамки того, що є в наявності.

“Наші міністри продовжать цю роботу сьогодні по обіді”, – додав Макрон.

Стосовно фінансування закупівлі боєприпасів він зауважив, що “це може бути двостороння мобілізація, може бути співпраця з третіми сторонами, двостороннє фінансування, а також європейське фінансування, з Європейського фонду миру, яке може бути мобілізоване для підтримки цієї ініціативи”.

Президент також заявив, що позиція Франції щодо заморожених російських активів однозначна: “Ми повністю підтримуємо пропозицію оподатковувати прибутки від активів, що становить від 3 до 5 мільярдів євро на рік”. Водночас Франція проти того, щоб робити “те, що заборонено міжнародним правом”, наголосив Макрон, говорячи про використання самих заморожених коштів.

При цьому, додав він, Франція підтримує пропозицію “більш інноваційного європейського фінансування”, запропоновану прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас.

Читайте також:
Французькі “розумні” авіабомби AASM Hammer — уже на озброєнні ЗСУ: “прилетіло” окупантам на Авдіївському коксохімі, — ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна