Бельгія виділить €200 млн на чеську ініціативу щодо боєприпасів для України

Бельгія виділить 200 мільйонів євро на ініціативу Чехії щодо швидкої доставки в Україну сотень тисяч артилерійських снарядів.

Про це повідомив премʼєр-міністр Бельгії Александер Де Кроо в Х (Twitter) 28 лютого.

“Ми ніколи не зможемо зрівнятися з тими жертвами, на які Україна йде щодня. Але ми можемо дати президенту Зеленському те, що він просить – більше зброї для захисту від російського агресора. Бельгія профінансує чеську ініціативу на 200 мільйонів євро”, – написав він.

Як зазначив Де Кроо, більше боєприпасів надійде до України протягом наступних тижнів.

Контекст

Президент Чехії Петер Павел напередодні заявив, що його країна знайшла спосіб дістати 800 тисяч снарядів для ЗСУ, але потребує фінансування для цього.

“Наразі ми знайшли пів мільйона снарядів калібру 155 мм, і ще 300 тисяч снарядів калібру 122 мм, які ми зможемо переправити (в Україну) за кілька тижнів, якщо знайдемо фінансування на це. Ми звернемося за цією допомогою до партнерів в США, Німеччині, Швеції тощо”, — зазначив чеський лідер.

До ініціативи Чехії приєднається Канада та виділить 30 млн канадських доларів (близько 23 млн доларів ) на закупівлю боєприпасів для України поза межами НАТО.

Нідерланди на цю ініціативу виділяють понад 100 млн євро.

Читайте також:
Чехія надасть близько €2,5 млн у фонд Україна-НАТО
Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна