“Гібридна атака”: міністр оборони Німеччини прокоментував перехоплення росіянами розмови німецьких офіцерів про Taurus для України

Публікація перехопленої розмови німецьких офіцерів про надання далекобійних ракет Taurus Україні є “гібридною атакою”.

Про це в неділю, 3 березня, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, повідомляє видання Bild.

Він підкреслив, що Путін веде “інформаційну війну” проти Німеччини та доручив провести повне розслідування інциденту, з’ясувати повноваження офіцерів і коректність вибору засобів зв’язку — інструмента WebEx.

Пісторіус також закликав не вестись “на хитрощі Путіна” й розглядати інцидент у ширшому контексті: він наголосив, що Росія не випадково опублікувала запис наприкінці тижня, який був наповнений багатьма критичними подіями для Кремля, зокрема йдеться про прощання з Олексієм Навальним і новими викриттями ексменеджера Wirecard Яна Марсалека.

Контекст

Російські пропагандисти опублікували запис переговорів високопоставлених німецьких військових, які обговорювали можливості крилатої ракети Taurus. У Міністерстві оборони Німеччини заявили, що опублікований запис справжній — була перехоплена внутрішня розмова офіцерів Повітряних сил.

Як повідомило в суботу, 2 березня, німецьке видання Bild, очільниця пропагандистського телеканалу RT Маргарита Симоньян, оприлюднила перехоплену росіянами розмову чотирьох “високопоставлених офіцерів Бундесверу”, яка нібито відбулася ще 19 лютого.

На записі офіцери обговорювали можливості крилатої ракети Taurus. У розмові, зокрема, вони обговорювали, що разом з цими ракетами в Україну також доведеться відправляти військових з Німеччини.

Крім того, співрозмовники обговорювали можливість завдання удару ракетами Taurus по Керченському мосту, припустивши, що атака з використанням невеликої кількості ракет, ймовірно, не зруйнує міст.

За інформацією видання, один з офіцерів, який брав участь у розмові, на той час перебував у готелі в Сінгапурі. Не виключено, що в його номері було встановлено прослуховування. При цьому точної інформації, кому і як саме вдалося перехопити розмову, поки що немає.

У міністерстві оборони Німеччини згодом прокоментували ситуацію, заявивши, що була перехоплена внутрішня розмова офіцерів Повітряних сил, повідомляє ntv.

“Наразі ми не можемо з упевненістю сказати, чи були внесені зміни в записану або письмову версію, яка поширюється в соціальних мережах”, — наголосили в міноборони Німеччини.

Голова комітету з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман у коментарі Bild наголосила, що потрібно вжити жорсткіших запобіжних заходів проти шпигунства.

“Нашій наївності має нарешті прийти кінець. Кібератаки, шпигунство та дезінформація вже значно зросли. Нам терміново необхідно посилити нашу безпеку та контррозвідку, тому що ми явно вразливі у цій галузі”, — зазначила вона.

Читайте також:
Бундестаг проголосував за рекомендації надання Україні далекобійних ракет. Але підтримали коаліційний документ без згадки про Taurus

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна