Польські страйкарі висипали українське зерно додолу чотири рази за два тижні

За два тижні протестів польських аграріїв та політичних радикалів вже чотири рази висипали на землю українське зерно, заблоковане на кордоні.

Зранку 23 лютого невідомі особи на заблокованому залізничному пункті пропуску “Дорогуськ” відкрили люки зерновозів та висипали додолу ріпак, який прямував транзитом до Німеччини. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у фейсбуці повідомило, що пошкоджено продукцію у трьох зерновозах.

24 лютого Мінвідновлення України інформувало, що на польському кордоні знову зазіхнули на українську агропродукцію – цього разу невідомі висипали з вагонів боби.

Уперше зерно було висипане протестувальниками на автомобільному пункті пропуску “Дорогуськ – Ягодин” із трьох українських вантажівок 11 лютого. Згодом, 20 лютого, на ПП “Медика-Шегині” збіжжя почали зсипати із вагонів на залізниці.

Висипана агропродукція з вагонів на залізничному ПП “Дорогуськ”, 24 лютого 2024 рік. Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури

У відповідь, як інформувала “Новинарня“, українські аграрії привезли на кордон сільськогосподарську техніку, яка була знищена внаслідок війни росіянами. Вони встановили таблички, які вказують на власників транспорту та на регіон, з якого його доставили.

Щоб спробувати розв’язати проблему блокування та нищення українського збіжжя польськими страйкарями, прем’єр-міністр Денис Шмигаль разом із командою урядовців 23 лютого приїздив на кордон. Напередодні президент Володимир Зеленський закликав польську сторону приєднатися до цієї зустрічі, але поляки запрошення проігнорували. Глава польського уряду Дональд Туск на прес-конференції 22 лютого повідомив, що переговори урядовців двох країни відбудуться у Варшаві 28 березня.

Денис Шмигаль і урядовці на кордоні з Польщею

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на польському кордоні 23 лютого 2024. Фото: Denys_Smyhal / Телеграм

“Місяць тому в Києві прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск говорив про те, що Польща є найнадійнішим, найважливішим союзником України в цій смертельній сутичці зі злом. Місяць тому ми погоджувалися, що блокування кордону шкодить нашим країнам і що важливо не допустити подібних інцидентів. Пройшов місяць, і ми знову повернулися в цю точку. Тільки тепер ми бачимо відверті провокації”, – прокоментував у телеграмі Денис Шмигаль.

“Системне знищення української агропродукції схоже на сплановані диверсії. Наша країна обороняється і виживає також і завдяки фермерам. Отже, ті, хто вчинили ці злочини, точно не зацікавлені в українському мирі і перемозі цивілізованого світу. Ми закликаємо правоохоронні органи Польщі дати негайну реакцію”, – зазначив своєю чергою віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Блокування кордону польськими фермерами. Контекст

Польські фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Президент ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження “зеленої угоди” – ініціативи для досягнення кліматичної нейтральності на Європейському континенті, виступають проти імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва. Вони не задоволені пропозицією Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, а деякі учасники протестів озвучують проросійські гасла.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери та праві політичні активісти блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Раніше польські перевізники блокували та обмежували рух українських фур через кордон ще з осені 2023 року.

20 лютого польські страйкарі посилили блокаду на шести КПП на кордоні з Україною, водночас влаштувавши страйки на території всієї країни. Блокування кордону супроводжується висипанням із ємностей українського зерна.

Поляки блокують не лише пункти пропуску на кордоні з Україною, а й деякі дороги, проводять акції у низці міст, частково блокуючи рух і там.

Українські перевізники 20 лютого у відповідь розпочали акцію протесту біля пунктів пропуску “Рава-Руська -Гребенне”, “Краківець-Корчова” та “Шегині-Медика”. Водії розмістили на вантажівках плакати з написами українською та англійською мовами: “Зніміть блокаду – поверніть українських водіїв додому”, “Стоп блокаді на кордонах” тощо.

“Суть нашої акції – зупиняти польські автомобілі, які об’їжджають поза чергою, і щоб вони стояли тут так, як наші стоять у Польщі”, – зазначив голова “Українського транспортного союзу” у Львівській області Олег Дубик.

За його словами, польські вантажівки впускатимуть на територію України з тією затримкою, з якою поляки пропускають українські. Акція триватиме до 15 березня (як попередньо анонсовано в поляків) або до розблокування кордонів польськими мітингувальниками.

підготувала: Олександра Тетерева

Читайте також:
Польський міністр зреагував на плакат “Путін, наведи порядок”, який фермери принесли на кордон з Україною


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.