Польські фермери анонсують повну блокаду українських перевезень

20 лютого польські фермери заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Про це заявив Незалежний самоврядний профспілковий союз індивідуальних фермерів “Солідарність”, його заяву наводить RMF FM у вівторок, 13 лютого, повідомляє “Європейська правда”.

“Будуть заблоковані не тільки прикордонні переходи, а й транспортні вузли, під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів”, – йдеться в комюніке профспілки.

9 лютого “Солідарність” оголосила про 30-денний загальний страйк фермерів.

Фермери кажуть, що протестують проти неконтрольованого напливу товарів з України до Польщі через рішення ЄС. За їхніми словами, відсутність регулювання ставить під сумнів прибутковість сільськогосподарського виробництва, переробки та інших галузей, пов’язаних з сільським господарством.

“Тому на 20 лютого, в рамках 30-денного загального страйку аграріїв, ми оголошуємо, що вся протестна діяльність буде зосереджена на повній блокаді всіх польських прикордонних переходів з Україною та протестах у польових умовах” – повідомили профспілковому союзі “Солідарність”.

Протестувальники закликають громадськість підтримати їхню акцію. Вони стверджують, що їхня акція спрямована на “забезпечення продовольчої безпеки в країні”.

Протести фермерів тривають вже багато тижнів не лише в Польщі, але й по всій Європі. Виробники виступають не лише проти неконтрольованого продовольства з України, але й проти правил ЄС, пов’язаних з Європейським зеленим курсом.

Читайте також:
“Не зовсім адекватна форма протесту”: Польща перепросила за інцидент з розсипаним зерном

Контекст

Польські фермери, які протестують біля пункту перетину кордону з Україною, висипали на проїжджу частину зерна з українських вантажівок. Цей інцидент стався 11 лютого близько 11:30 біля пункту пропуску “Ягодин-Дорогуськ”.

“Три вантажівки, за кермом яких були громадяни України, в’їхали до Польщі після митних процедур. Учасники протесту не дали їм їхати далі і в певний момент відкрили напівпричепи, внаслідок чого частина зерна висипалася на дорогу. Водії після цього поїхали назад в Україну”, – повідомила представниця поліції Хелма Єва Чиж.

За її словами, силового протистояння під час цих подій не було.

“Ми проводимо розслідування, встановлюємо особи людей, які брали у цьому участь, і опитуємо свідків”, – додала Єва Чиж, зазначивши, що далі зібрані дані передадуть до прокуратури для правової оцінки.

Відео з місця інциденту з’явилося на сторінці farmer.pl у Facebook.

Передісторія і контекст: чому страйкують польські перевізники

Із 6 листопада 2023 року на кордоні Польщі з Україною польські далекобійники почали блокувати три прикордонні переходи – в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. 23 листопада додалася блокада ще одного пункту пропуску – “Медика–Шегині”.

Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Ця вимога суперечить угоді України з ЄС.

Протест відбувався на тлі транзиту влади в Польщі – консервативна партія “Порядок і справедливість” за результатами виборів не змогла сформувати більшість, відтак її уряд був тимчасовим. Однак протести поновилися і при уряді Дональда Туска.

На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягали по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

У черзі станом на 16 грудня померли троє українських водіїв.

У грудні блокування ПП на кордоні почали також словацькі перевізники.

7 грудня стало відомо, що Укрзалізниця запускає контрейлерні поїзди з фурами через кордон з Польщею.

11 грудня за рішенням місцевої влади було розблоковано пункт пропуску “Дорогуськ-Ягодин” на кордоні з Польщею. Однак надалі суд скасував рішення мера гміни Дорогуськ Войцеха Савви, яке забороняло перевізникам страйкувати на кордоні з Україною.

Збитки України через страйк польських перевізників сягнули понад €400 млн ще в листопаді.

На початку грудня Київ і Варшава погодили умови, щоб розблокувати кордон для руху вантажівок. 6 січня 2024 року уряд Польщі підписав угоду з фермерами для припинення блокування кордону. 16 січня поляки повністю зняли блокаду кордону з Україною. Але надалі блокування українського кордону як спосіб вирішення внутрішніх проблем для польських господарників збереглося.

9 лютого фермери з усієї Польщі розпочали нову акцію протесту, що, як очікується, триватиме 30 днів. Вона передбачає, серед іншого, блокування доріг і прикордонних переходів з Україною.

10 лютого на пункті пропуску “Шегині–Медика” відновили рух фур після того, як польські фермери завершили попередню акцію протесту й розблокували його.

Читайте також:
Польські фермери з 12 лютого заблокують ще один КПП на кордоні України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна