Італія виділить €45 млн на відбудову історичного центру Одеси, пошкодженого через війну

Італія виділить 45 мільйонів євро на відбудову історичного центру Одеси, пошкодженого внаслідок війни. План відновлення розрахований на три роки.

Про це 13 лютого повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики після зустрічі зі спеціальним посланником Міністра закордонних справ Італійської Республіки Давіде Ла Чечіліа та консулом Посольства Італії в Україні Стефано Мозером.

Проєкт відновлення історичного центру Одеси містить три частини. Перша — реставрація Спасо-Преображенського собору. Друга — захист та цифровий облік 52 об’єктів культурної спадщини, що увійшли до Списку світової спадщини ЮНЕСКО під загрозою. Третя — розробка майстер-плану з рекомендаціями щодо розвитку Одеси та залучення інших фондів та країн до відновлення.

“Щодо Спасо-Преображенського собору, першим кроком є відновлення даху, а також закриття вирви, що залишилася від ракети. Ці роботи ми плануємо здійснити до початку зими 2024 року. Вже виділено пів мільйона євро на реставрацію даху. Загалом на відновлення церкви ми плануємо спрямувати 2 млн євро”, — сказав Давіде Ла Чечіліа.

Він додав, що допомогу в реалізації плану відновлення може надати ЮНЕСКО. Зокрема, планується залучення українського представництва організації та створення наглядової ради за участі італійських й українських інституцій, а також ЮНЕСКО.

“Культура завжди була сильним аспектом у двосторонніх відносинах України та Італії, тож ми маємо намір продовжувати цю справу”, — підкреслив посланник.

Читайте також:
“Благословенна вами ракета прилетіла у вівтар”: вікарій Одеської єпархії написав Кирилу гнівного листа. В “УПЦ МП” також не промовчали

Контекст

У ніч на 23 липня Росія здійснила чергову ракетну атаку на Одесу –  п’яту впродовж шести днів. Тоді російська армія випустила по Одещині 19 ракет п’яти видів. Сили протиповітряної оборони 9 ракет збили, решта — завдала руйнувань портовій інфраструктурі, багатьом житловим будинкам, в тому числі багатоквартирним, Преображенському кафедральному собору так званої “Української православної церкви Московського патріархату”.

Читайте також:
Під захистом ЮНЕСКО: ракетний удар РФ пошкодив 25 пам’яток архітектури в історичному центрі Одеси

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна